Grupul Knauf va investi în România peste 200 milioane de euro, cea mai mare investiție de pe piața locală de construcții din ultimii 5 ani

Grupul Knauf va investi în România peste 200 milioane de euro, cea mai mare investiție de pe piața locală de construcții din ultimii 5 ani

București, 11 octombrie 2022 – Grupul Knauf, din care fac parte Knauf Insulation România și Knauf Gips, doi dintre cei mai importanți jucători de pe piața materialelor de construcții, anunță cea mai mare investiție din domeniu în România din ultimii 5 ani, în valoare de peste 200 de milioane de euro.

Investiția grupului german pe piața locală se va concretiza prin dezvoltarea a două unități de producție în județele Mureș și Cluj, pentru materiale de izolații, respectiv pentru gips-carton și profile metalice, care împreună vor genera peste 200 de noi locuri de muncă.


Investițiile au ca obiective încurajarea producției locale a materialelor de construcții, oferind posibilitatea României de a asigura o parte din necesarul intern, precum și de a deveni un exportator în regiune, mai ales în contextul în care lanțurile de aprovizionare sunt afectate și influențează capacitatea logistică europeană.


„Acest angajament demonstrează încrederea noastră în România și colegii noștri de aici. Împreună, stabilim noi standarde pentru a construi și a locui aici. Prin această investiție de peste 200 de milioane de euro, sprijinim concret inițiativa de economisire a energiei. În plus noile unități de producție sprijină ambițiile de creștere ale Grupului Knauf și transmit un mesaj important clienților noștri din România, Europa Centrală și de Est. Într-un moment în care eficiența energetică este mai importantă ca niciodată în lumina situației internaționale, această dezvoltare arată că ne pasă de clienții noștri și că le aducem soluțiile de înaltă calitate mai aproape ca niciodată”, declară Alexander Knauf, Partener General al Grupului Knauf.


Importanța pieței românești pentru grupul Knauf a crescut în ultimii ani. Deși inițial România a importat materiale Knauf, compania produce acum o bună parte din produse pentru a acoperi cererea locală de aici și exportă în regiunile învecinate.Investiție de peste 135 milioane de euro în noua fabrică Knauf Insulation din Târnăveni, județul Mureș


Investiția în noua fabrică Knauf Insulation, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața materialelor izolante, parte a Grupului Knauf, în valoare de peste 135 milioane de euro, va contribui la creșterea eficienței energetice în Europa de Est.


În prima etapă s-au investit peste 4 milioane de euro în modernizarea și retehnologizarea fabricii existente, preluată de companie la începutul anului, pentru a crește producția de la 7.000 de tone pe an de vată minerală la 10.000 de tone.


Noua unitate de producție ce urmează să fie finalizată, în 2024, va fi cea mai modernă fabrică de vată Knauf Insulation din Europa Centrală și de Est, va crea peste 100 de noi locuri de muncă și va asigura o producție anuală de peste 75.000 de tone de vată minerală cu scopul de a deservi atât necesarul intern, cât și piețele din Europa Centrală și de Est.


„Fiind o afacere de familie cu Menschlichkeit (umanitatea) ca una dintre valorile noastre de bază, este important pentru noi să fim un angajator bun și un vecin bun în toate comunitățile unde activăm. Suntem mândri că jucăm un rol atât de important în comunitatea și economia din Târnăveni și așteptăm cu nerăbdare să ne consolidăm relația cu cei cu care lucrăm la fabrică, comunitatea locală și autoritățile române”, a declarat Adrian Garofeanu, Director General al Knauf Insulation România și Bulgaria.
Fabrica va juca un rol important oferind capacitate suplimentară de vată minerală în următorii ani contribuind astfel la îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor și va încuraja mai multe renovări în România și regiune. Produsele Knauf Insulation contribuie la economia de energie a clădirilor, iar în România aproximativ 85% din clădiri au nevoie de izolație pentru a îndeplini cerințele de performanță energetică. Ca urmare, există o nevoie urgentă de a inspira un val de renovare în toată țara pentru a ajuta la reducerea consumului de energie și la îmbunătățirea securității energetice a țării.


Pe lângă economisirea energiei, renovarea clădirilor reduce emisiile de gaze cu efect de seră și stimulează economia. În Europa, clădirile sunt responsabile pentru 36% din emisiile de CO2, iar renovarea contribuie la o acțiune semnificativă împotriva schimbărilor climatice, creând în același timp mii de noi locuri de muncă.


Totodată, există niveluri fără precedent de finanțare care sunt puse la dispoziție țărilor europene prin programe precum Pactul verde al Uniunii Europene, Fit For 55, Valul de renovare și REPowerEU pentru a crește numărul de clădiri eficiente din punct de vedere energetic și a conduce la decizia mai multor renovări, în special pentru clădirile publice, cum ar fi spitalele și școlile, precum şi casele unifamiliale.Knauf Gips investește 76 milioane de euro într-o fabrică de plăci din gips-carton și profile metalice la Huedin, județul Cluj


Potrivit reprezentanților companiei, lucrările de construcție vor demara anul viitor, urmând ca producția să înceapă în a doua jumătate a anului 2024. Fabrica din Huedin este proiectată pentru a răspunde celor mai exigente norme în ceea ce privește eficiența energetică și impactul asupra mediului, în acest sens fiind dotată cu cea mai inovativă tehnologie din domeniul cuptoarelor și uscătoarelor. Numărul total de locuri de muncă nou create va ajunge la 100.


Fabrica va prelucra materie primă de la carierele de gips din Leghia, va avea o capacitate anuală de 30 milioane m2 și va produce întreaga gamă de plăci din gips-carton de la cele standard până la cele speciale pentru protecție la foc, rezistență la umiditate și cu performanțe de izolare fonică superioară.


De asemenea, noua fabrică Knauf Gips va avea în dotare o linie de producție a profilelor metalice, care va produce anual peste 15 milioane de metri liniari.


Produsele care se vor livra pe piața internă vor însuma circa 50% din capacitățile de producție, restul fiind destinat exportului către tările din proximitate cum ar fi Ungaria, Serbia și Republica Moldova. Fabrica din Huedin va acoperi cererea din nordul țării, iar pentru cea din sud este preconizat a se continua importurile din Bulgaria.


„Divizia de gips a grupului Knauf are o prezență puternică pe piețele din Europa Centrala și de Est, unde deține mai multe unități de producție a plăcilor din gips-carton. Ca importator am reușit să promovăm cu succes pe piața locală cele mai performante sisteme din gips-carton, iar împreună cu colegii nostri de la Norgips suntem lideri ai pieței locale de mai bine de 15 ani. Proprietarii au decis să investească în România arătând ÎNCREDERE că piețele vizate de producția locală au potențial de creștere long-term. Consumul anual de placă de gips-carton în România este de circa 3 m2 / locuitor, iar în piețe mai mature din Europa depășește chiar și 6 m2 / locuitor. Însă unul din principalele motive ale investiției locale este ÎNCREDEREA în echipele locale și în parteneriatele create că pot duce afacerea locală la un nivel superior”, a declarat Mihai Marinescu, Directorul Comercial al Knauf Gips România.Despre Knauf Group


Înființată în 1932, grupul german Knauf este unul dintre cei mai importanți producători mondiali de materiale de construcții pentru amenajări interioare, izolarea clădirilor și plafoane de design. Fabricile Knauf din întreaga lume produc sisteme de gips-carton de ultimă generație, amestecuri uscate pe bază de ipsos și materiale izolante. Vopselele, șapele și sistemele de pardoseli, cât și mașinile și uneltele pentru aplicarea acestor produse completează portofoliul.


Grupul Knauf investește substanțial în fiecare an în dezvoltarea și modernizarea unităților de producție, precum și în formarea și perfecționarea angajaților săi. Inovația și integrarea celor mai noi tehnologii sunt bazele strategiei de afaceri a Grupului Knauf. Astfel, prin produsele sale înalt calitative Knauf stabilește continuu noi standarde în construcții, standarde care facilitează un mod de construire mai ușor și rapid, dar totodată sustenabil și durabil. Pe piețele de profil grupul Knauf este prezent prin cele patru divizii principale: Knauf Gypsum, Knauf Insulation, Knauf Ceiling Solutions și Knauf Industries.


În prezent, Knauf Group are aprox. 40.000 de angajați care lucrează în peste 90 de țări și peste 300 de fabrici în întreaga lume. Compania a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri de peste 12,5 miliarde de euro. Despre divizia Insulation a grupului Knauf și despre Knauf Insulation România


Cu peste 40 de ani de experiență în industria de izolații, compania are în prezent aproape 6000 de angajați din 40 de țări și 30 de unități de producție în 16 țări.


Prezent din 2008 în România, Knauf Insulation este unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața materialelor izolante, cu un portofoliu complet de produse ce include vată minerală de sticlă, vată minerală bazaltică și plăci din fibre de lemn (Heraklith). Pe piața din România, Knauf Insulation este unul dintre principalii furnizori de vată minerală cu un portofoliu de produse complex, potrivit pentru toate tipurile de construcții: izolații mansarde, termoizolare fațade, pereți de compartimentare, acoperișuri plate și multe altele. Despre divizia Gypsum a grupului Knauf și despre Knauf Gips România


Este cea mai mare divizie a Grupului având cca 25.000 angajați și peste 200 unități de producție, fiind prezentă în peste 90 țări. Portofoliul diviziei este compus din sisteme de finisaj uscat pe baza de gips (placări, pereți de compartimentare, tavane), fațade ușoare cu plăci din ciment sau sisteme ETICS, tencuieli și gleturi pe bază de ipsos, pardoseli supraînalțate, șape umede sau uscate.


Pe piața din Romania, Knauf Gips este unul din promotorii clădirilor cu finisaje uscate ușoare cu plăci din gips-carton, plăci din gips cu fibre celulozice sau din ciment. Furnizorii Knauf Gips Romania sunt fabrici din cadrul grupului, produsele comercializate fiind majoritar importate de la fabrica Knauf din Bulgaria.


Knauf Gips deține la Aghireșu, Cluj, o fabrică unde din 2012 se produc amestecuri uscate, tencuieli și gleturi pe bază de ipsos, care se utilizează pentru finisarea la interior atât a pereților din zidărie cât și a suprafețelor din gips-carton. Produsele din Aghireșu devin din ce in ce mai căutate pe piața de profil, lor li se adăugă importuri de produse similare de la fabrica Knauf din Bălți, Republica Moldova, a căror distribuție se face preponderent în zona de est a țării.


Acest site utilizează Cookie-uri și Google Analytics. Acestea sunt necesare pentru utilizarea site-ului si pentru a furniza vizitatorilor o experienta completa de navigare. Pentru mai multe detalii despre cookie-urile utilizate și despre cum pot fi acestea dezactivate din cadrul meniului Setari, vă rugăm să accesați Politica privind Cookie-urile si Politica de confidentialitate actualizata.
Nu sunt de acord