!-- Canonical URL -->
Betonul pentru structura de rezistenţă a casei

Betonul pentru structura de rezistenţă a casei

Betonul reprezintă fundația solidă a oricărei construcții durabile, fiind materialul esențial în structura de rezistență a casei, oferind siguranță și stabilitate pe termen lung. Care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le ştim despre structura de rezistenţă a casei noastre, ȋn calitate de beneficiar?


Structura de rezistenţă a casei este alcatuită din infrastructură şi suprastructură.


- Infrastructura este partea din structura de rezistenţă care fixează constructia pe teren și asigura transmiterea încărcărilor la terenul de fundare. Este alcătuita din elementele constructive ale subsolului şi planşeul peste subsol, respectiv numai fundaţiile ȋn cazul unei case fără subsol. Executată ȋn bună parte sub nivelul terenului natural, infrastructura vine ȋn contact direct cu terenul de fundare fiind expusă agresivității chimice a solului, umidității și înghețului.


- Suprastructura cuprinde toate elementele de construcție situate deasupra infrastructurii și este alcătuită din elemente verticale (stâlpi și pereți) și elemente orizontale (grinzi și plăci). Elementele orizontale conlucrează cu elementele verticale pentru preluarea ȋncărcările din seism, vânt, zăpadă etc.


Calitatea betonului certificat face diferenţa

Betonul este o piatră artificială obținută prin întărirea amestecului omogen dintre un “liant”, un amestec de sorturi de agregate de balastieră sau carieră, apă şi aditivi. În cazul betonului de ciment – cel mai cunoscut și folosit material de construcție din lume – “liantul” este reprezentat de CIMENT, restul componenților fiind cel de mai sus, în proporţii bine stabilite şi calculate, în funcţie de aplicaţia dorită şi tehnologia de punere în operă.


Betonul proaspăt reprezintă compoziția omogen amestecată, aflată în stare vâscoasă, care permite punerea în operă (turnarea în cofraje de orice formă) şi compactarea (vibrarea fiind cel mai cunoscut procedeu).


După o anumită perioadă de timp, betonul devine solid, obținând o rezistenţă la compresiune semnificativă prin reacțiile chimice specifice la care contribuie cimentul aflat în compoziția sa.


Pe lângă rezistența la compresiune betonul este caracterizat si de rezistența la factorii de mediu în raport cu care acesta trebuie să fie durabil. De exemplu un trotuar sau o platformă betonată trebuie să fie rezistentă la solicitarea dată de ciclurile de îngheț-dezgheț, agresiunea sării pentru dezghețare sau abraziunea pneurilor.


Betonul, în majoritatea elementelor de construcție, se folosește împreună cu armături (bare din oţel) cu care acesta conlucrează, definind ceea ce întâlnim în practică sub denumirea de “beton armat”, structural.


Practic, structurile din “beton armat” reprezintă marea majoritate a structurilor pentru construcții. Aderenţa dintre beton şi armătură (adică faptul că ele lucrează împreună) reprezintă o proprietate esenţială a betonului armat care conferă stabilitate, durabilitate şi rezistenţă în timp specifică structurilor din beton armat.



Materialele componente ale betonului


Cimentul este un praf măcinat fin de culoare gri, cu diferite nuanțe – de la gri deschis către gri închis (ȋn funcţie de tipul de adaos folosit) – care, după amestecarea cu apa formează o pastă care face priză, se întăreşte datorită reacţiilor şi proceselor de hidratare a cimentului, fixând granulele de agregat în cuprinsul acesteia. Pasta întărita se mai numește si „piatră de ciment”. Cimentul uzual este fabricat în baza SR EN 197-1:2011.


Cimenturile se produc în trei clase de rezistență la compresiune: 32,5, 42,5 și 52,5 fiecare din acestea în două variante privind nivelul rezistenței inițiale (normală „N” sau mare „R”). În betoane obișnuite se folosesc cimenturi de clasa 32,5 și 42,5 iar în betoane de înaltă rezistență cimenturi de clasa 42,5 și 52,5.



Agregatele care se pot folosi în betoane sunt materiale granulare de balastieră sau carieră – care constituie ponderea cea mai mare (~75-80%) în cadrul unui metru cub de beton. Pentru a putea fi utilizate în betoane, agregatele trebuie să fie sortate şi spălate şi trebuie să se supună exigențelor standardului SR EN 12620:2013.




Apa de preparare asigură hidratarea cimentului şi implicit inițierea reacțiilor chimice care conduc la formarea pastei de ciment întărite (a „pietrei de ciment”). La prepararea betoanelor, apa trebuie să fie limpede, fără impurități, sau poate fi folosită, în mod limitat, apă reciclată în stațiile de beton specializate. 


Ca regulă generală, apa potabilă poate fi folosită la prepararea betonului. Utilizarea în exces a apei în compoziția betonului are efecte dăunătoare asupra durabilității. 

Obiceiul “atât de întâlnit” (din păcate) de adăugare a apei în mod necontrolat, în camionul malaxor sau în betoniera de şantier pentru ai conferi betonului „lucrabilitate”, întrucât apa “oricum se evaporă”, este cât se poate de dăunător. Apa dozată corespunzător reprezintă unul din elementele „cheie” pentru calitatea și durabilitatea betoanelor. Conținutul de apă al unui beton se exprimă sub forma raportului A/C (apă/ciment exprimat în masă). Pentru rețetele obișnuite de beton acest raport are valori între 0,40 și 0,55.


! Ține minte: adăugarea de apă necontrolată în beton poate compromite rezistența și durabilitatea acestuia.


Aditivii sunt produse chimice, lichide sau solide, adăugate în compoziţia betonului cu rolul îmbunătăţirii anumitor caracteristici în funcţie de tehnologia de punere în operă şi aplicaţia avută în vedere. Adăugarea aditivilor în timpul procesului de amestecare a componenţilor betonului are drept consecinţă modificarea controlată a proprietăţilor acestuia în stare proaspătă şi/sau întărită.


Dată fiind diversitatea tehnologică a modului de preparare și punere în operă a betonului precum și posibilitățile extinse de utilizare ale diferitelor tipuri de ciment producerea betonului se face conform cu normativul NE012/1:2022 (Normativ pentru producerea betonului și executarea lucrărilor din beton, beton armat și beton precomprimat - Partea 1: Producerea betonului).


! Folosește beton certificat produs de către o stație de betoane autorizată pentru o structură durabilă și rezistentă. Nu ezita să contactezi un consultant tehnic care iți poate recomanda un beton corespunzător aplicației tale.


Comandă betonul pentru lucrarea ta pe HMBETON.RO.


Importanța realizării corecte a structurii de rezistenţă a unei case (infrastructura şi suprastructura)


Infrastructura unei case cuprinde, așa cum a fost prezentat mai sus, fundaţiile, elementele constructive ale subsolului şi planşeul peste subsol, respectiv numai fundaţiile ȋn cazul unei case fără subsol. Tipul fundaţiei, dimensiunile şi armarea acesteia sunt extrem de importante.


Fundaţile pot fi realizate ȋn mai multe variante constructive cum ar fi, fundaţie izolată, fundaţie continuă, fundaţie tip radier general.Adoptarea uneia din aceste variante se face ȋn funcţie de particularităţile, structurii de rezistenţă, a terenului de fundare şi a vecinătăţilor, iar soluţia este aleasă de către proiectant. Verificarea realizării corecte a soluţiei de fundare, pe parcursul execuţiei, se face de către un diriginte de şantier autorizat. O fundaţie proiectată sau executată greşit pune ȋn pericol ȋntreaga structură a casei, iar consolidarea ulterioară este dificil sau imposibil de executat şi cu costuri extrem de mari.


Dacă fundația este realizată în terenuri agresive chimic sau în prezența apei freatice agresive la prepararea betonului se folosesc anumite tipuri de cimenturi rezistente la agresiunea mediului.


De regulă, la locuinţe individuale, se utilizează fundaţii continue sub ziduri.


Stabilirea adâncimii de fundare se face ȋn funcţie de:

- natura terenului de fundare (stabilit printr-un studiu geotehnic)

- particularităţile construcţiei (mărime, tip structură ş.a.)

- adâncimea de ȋngheţ specifică zonei ȋn care urmează a fi construită casa.


Suprastructura (elevaţia) – cuprinde toate elementele de construcție situate deasupra infrastructurii și este alcătuită din elemente verticale (stâlpi și pereți) și elemente orizontale (grinzi și plăci). 

Elemente de bază pentru realizarea structurii de rezistență


Structurile de rezistenţă se clasifică după mai multe criterii: mai ȋntai, după materialul din care sunt făcute (oţel, lemn, beton armat, zidărie etc.), apoi după numărul de etaje, după lungimea deschiderilor, după modul de alcătuire sau de distribuire a elementelor structurale componente etc.


Alegerea tipului de structură se face ȋn funcţie de mai multe criterii:

- dorința beneficarului

- buget

- zona de constructie


Paşii corecţi pentru realizarea fundaţiei sunt:

- Trasarea axelor construcţiei şi a cotei ± 0,00, conform proiectului de execuţie

- Executarea săpaturii fundaţiei conform cotelor de nivel din proiect

- Verificarea naturii terenului de fundare

- Cofrarea şi turnarea betonului de egalizare;

- Cofrarea şi armarea fundaţiilor conform proiectului

- Turnarea betonului ȋn fundaţii conform proiectului


Sfaturi pentru realizarea structurii de rezistență


Folosește materiale certificate, aceste documente de calitate sunt eliberate de către producător.

Știai că un beton de calitate ar trebui însoțit întotdeauna de Declarația de Conformitate emisă de stația de betoane unde a fost produs?


Pregătirea pentru turnare (Exemplu o fundație radier general)


Etapa 1. Trasarea şi executarea lucrărilor de săpătură şi verificarea terenului de fundare; după se trece la turnarea betonului de egalizare. Acest beton nu are rol structural.

Etapa 2. Trasarea şi executarea lucrărilor de montare a armăturilor şi cofrare a acestora.

Etapa 3. Trasarea şi executarea lucrărilor de mortare a armăturilor verticale (stâlpi şi pereţi de beton)

Etapa 4. Se curăţă cofrajul foarte bine, cu un compresor asfel ȋncât betonul să nu intre in contact cu pământ, sârme, rumeguş etc

Etapa 5. Se comandă betonul conform detaliilor din proiectul de execuție.


Pentru toate etapele de mai sus conform normativelor şi a legislatiei ȋn vigoare se realizează o serie de acte de calitate, acestea vor fi anexate la final la cartea construcţiei.


Săparea fundației


- Nu săpa fundația cînd plouă. Intră pe www.accuweather.com pentru o proiecție credibilă.

- Trasarea axelor fundației se realizează de presonal calificat (inginer topometrist) şi se materializeză pe balize. Se recomandă şi executarea unor axe ajutatoare de verificare a cotelor. Execuţia lucrărilor de săpături se poate realiza mecanizat şi manual.


Turnarea betonului și decofrarea


- Dacă temperatura este sub +5°C și nu are tendință de creștere, este recomandabil să nu se lucreze întrucât există riscul ca betonul proaspăt să înghețe în lipsa unor măsuri corespunzătoare.

- Nu poate fi acceptat pentru turnare un beton proaspăt cu o temperatură de peste +30°C.

- Dozarea cantității de apă este cea mai importantă operație, influențând calitatea betonului. Nu crește cantitatea de apă suplimentar. Nu adăuga sub nicio formă apă în beton în momentul turnării.

- Utilizează agregate sortate și curate. Compactează betonul cât timp este lucrabil. Decofrează betonul după minimum 2 zile (fețele laterale stâlpi) sau după 7 zile (fețele interioare ale grinzilor). Este obligatoriu ca betonul să fie protejat cât mai repede posibil după turnare. Pentru a diminua pierderile de apă prin evaporare din cauza diverșilor factori (acțiune directă a soarelui, temperatură ridicată, umiditate scăzută, ploaie, vânt), betonul trebuie protejat prin pelicule de protecție sau materiale umede (minimum 7 zile).

- Protejarea betonului după turnare timp de minim 7 zile este esențială.

- Este obligatorie, pe timp călduros, stropirea periodică cu apă a betonului! Înaintea turnării betoanelor, asigură-te de etanşeitatea și de starea de curățenie în interiorul cofrajului.


Vrei să experimentezi și tu construcția virtuală a casei? Intră în simulatorul nostru interactiv, vei putea construi aici unul dintre proiectele noastre în aproximativ 15 minute și vei obține un deviz aproximativ al lucrării.


Produse

Construiește prima ta casă în simulatorul de construcții

Construiește prima ta casă în simulatorul de construcții

Alege unul dintre cele șase proiecte de construcție a casei și două proiecte de renovare a unui apartament. Poți finaliza șantierul virtual în numai 15 minute!

Acest site utilizează Cookie-uri și Google Analytics. Acestea sunt necesare pentru utilizarea site-ului si pentru a furniza vizitatorilor o experienta completa de navigare. Pentru mai multe detalii despre cookie-urile utilizate și despre cum pot fi acestea dezactivate din cadrul meniului Setari, vă rugăm să accesați Politica privind Cookie-urile si Politica de confidentialitate actualizata.
Nu sunt de acord