Centrala și instalațiile termice pentru apartamente
Încălzirea cu centrală termică pe bază de gaze naturale reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de încălzire a locuinţei. Randamentul unei centrale termice montată într-un apartament de bloc este net superior altor sisteme de încălzire unde sursa de producere a energie se află la mare distanţă de locuinţă. Pierderile de energie pe traseul de distribuţie a agentului termic în cazul centralelor termice sunt mult diminuate datorită distanţelor mici de la sursă la corpurile radiante (calorifere); practic, vorbim de câţiva metri de traseu al conductelor.
Toate acestea, la care se adaugă avantaje precum independenţa, confortul, fiabilitatea, au poziţionat centralele termice pe bază de gaze naturale pe primele locuri în preferințele utilizatorilor din sectorul rezidenţial care au adoptat această soluţie alternativă la încălzirea centralizată.
Schimbarea centralei termice. Cum alegem centrala termică?
Pentru a putea lua o decizie corectă atunci când dorim să cumpărăm o centrală termică trebuie să cunoaştem câteva detalii tehnice despre funcţionarea acestora:
- Centrala cu tiraj natural funcţionează cu o cameră de ardere deschisă, astfel încât aerul necesar arderii este aspirat din încăperea unde este amplasată centrala. Din acest motiv, această încăpere se prevede cu priză de aer.
- Centrala cu tiraj forţat este prevăzută cu o tubulatură concentrică de tip tub în tub, cu ajutorul căreia aerul necesar arderii combustibilului gazos este preluat din exteriorul încăperii unde este montată centrala. Pentru a prelua aerul în camera de ardere, aceasta este etanşă. Această soluţie constructivă a centralei are avantajul că poate fi montată în încăperi mici.
- Pentru locuinţele rezidenţiale se recomandă centralele murale (de perete) cu tiraj forţat.
- Pentru case, vile cu suprafeţe mari se recomandă centralele de pardoseală, deoarece au puteri mai mari, necesare pentru a asigura încălzirea corespunzătoare a acestor suprafeţe.
- Din punctul de vedere al arderii, centralele termice în condensare cu funcționare în tiraj forțat asigură o ardere completă și eficientă a gazelor, un nivel ridicat de siguranță și flexibilitate în montarea echipamentelor.
- Centralele care funcţionează pe principiul condensării recuperează o parte dintre vaporii de apă din gazele de ardere într-un schimbător de căldură. Condensarea se produce numai dacă temperatura apei din circuitul termic are o valoare mai mică de 55°C pe circuitul de retur, condiţie necesară pentru producerea condensării. Avantajele principale sunt consumul redus de combustibil şi randamentelle mari. Totuşi, condensarea nu se poate produce decât prin supradimensionarea corpurilor radiante (calorifere) astfel încât să se producă scăderea temperaturii agentului termic la valori sub 55 °C. Din acest motiv, aceste centrale termice sunt potrivite pentru locuinţe cu suprafeţe mari ale camerelor.
Ce alte elemente trebuie să mai cunoaştem pentru a alege centrala termică?
- O centrală termică de 24 kW poate asigura încălzirea unor suprafeţe de până la 180 m.p. cu o baie şi o bucătărie.
- Dacă avem mai mult de o baie şi o bucătărie putem opta pentru o centrală cu boiler încorporat sau pentru una mai mare, de 28 kW.
- Pentru case mari, vile, pensiuni cu suprafeţe de încălzit de peste 200 – 240 m.p., se recomandă centrale cu puterea de 32 kW și mai mult.
- Numărul de consumatori simultani de apă caldă este un criteriu important de luat în calcul; cu cât există mai mulți, cu atât puterea centralei trebuie să fie mai mare, pentru a furniza necesarul de apă caldă de consum.
- Care sunt diferențele constructive între centralele termice convenționale (clasice) și cele în condensare?
- Centralele termice convenționale evacuează prin coșul de fum gazele de ardere la temperaturi ridicate în stare gazoasă. Cu toții știm că rezultatul procesului de ardere al CH4 (metanului) este CO2 (dioxid de carbon) și H2O (apă), dar și alte emisii cu pondere mai mică.
- Astfel, recuperarea energiei din gazele de ardere prin scăderea temperaturii de evacuare și prin condensarea vaporilor de apă poate aduce un important aport în bilanțul termic al centralei termice. De aceea, centralele în condensare reușesc să coboare temperatura gazelor de ardere până aproape de temperatura punctului de rouă și astfel căldura latentă de condensare a vaporilor de apă este transmisă apei din circuitul de încălzire prin intermediul unui schimbător de căldură cu construcție specială.
- Practic, apa din sistem primește o cantitate suplimentară de căldură echivalentă căldurii latente de condensare a vaporilor de apă din gazele de ardere, randamentul centralei (raportat la căldura calorifică inferioară a combustibilului) fiind astfel îmbunătățit cu aproximativ 11%.
Întreținerea instalației de gaze naturale
Important de știut!
Efectuarea verificării și a reviziei tehnice periodice a instalației este o obligaţie ce revine clienţilor, conform procedurii privind verificările și reviziile tehnice ale instalațiilor de gaze naturale (Ordinul A.N.R.E nr. 179/2015). Se realizează doar de către personal autorizat de către ANRE.
Atât verificarea, cât și revizia tehnică periodică a instalațiilor de utilizare reprezintă măsuri de prevenție a unor accidente ce ar putea fi cauzate de pierderile de gaze, în urma unor neetanșeități sau din cauza procesului de coroziune a țevilor.
Verificarea tehnică a instalației de utilizare a gazelor naturale se realizează:
- periodic, la maximum 2 ani;
- la cererea clientului final.
Spre deosebire de verificare, revizia presupune mai multe încercări tehnice, pentru stabilirea rezistenței instalației, prin probă de etanșeitate la presiune, dar și alte operații. Revizia tehnică a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale se realizează:
- periodic, la maximum 10 ani;
- după întreruperea utilizării instalaţiei de utilizare pentru o perioadă de timp mai mare de 6 luni;
- după orice eveniment care ar fi putut afecta instalaţia de utilizare;
- la cererea clienților.
Verificarea tehnică periodică a centralei termice constă în următoarele operații:
- verificarea integrității aparatului și a menținerii condițiilor inițiale de instalare;
- analiza gazelor arse și verificarea încădrării valorilor în limitele admise;
- activități de curățare a aparatului;
- verificarea și reglarea instalației de ardere în scopul realizării unei arderi complete;
- verificarea funcționării corecte a dispozitivelor de siguranță, reglare și control;
- verificarea existenței “Livretului aparatului”, aflat la deținător/utilizator;
- deschiderea centralei, inclusiv partea cu camera de ardere;
- întocmirea actelor prin consemnarea stadiului echipamentului şi semnarea acestora de ambele părţi;
- sigilarea centralei pentru a evita intervenţia unei persoane neautorizate. De regulă, firmele specializate menţionează pe sigilii numărul de telefon la care pot fi contactate, precum şi data expirării verificării actuale;
- în funcţie de rezultatele obţinute, VTP CT poate avea rezoluţia: „se admite continuarea utilizării” sau „se respinge, adică se interzice funcţionarea în continuare a aparatului”.
- rezultatele se trec în „Raportul de verificări, încercări şi probe în vederea autorizării funcţionarii aparatului”.
În conformitate cu legislația în vigoare (ISCIR) utilizatorii de centrale termice sunt obligați să efectueze verificarea tehnică periodică la fiecare 2 ani sau după operațiunea de revizie a CT.
Lipsa raportului de verificare a centralei termice la controlul instalației de gaz, efectuat de către furnizorul de gaz, poate duce la întreruperea furnizării gazului până la efectuarea VTP-ului.
Revizia centralei termice cuprinde operațiuni de control a stării aparatului, menite să corecteze eventualele abateri de la starea de funcționare normală și să preîntâmpine apariția unor defecte majore.
Reparații și mentenanță pentru instalația de utilizare gaze naturale și centrala termică
Mentenanța se referă la ansamblul de operațiuni de control a stării unui aparat, echipament sau instalație, menit să corecteze eventualele abateri de la starea de funcționalitate normală și să preîntâmpine apariția unor defecte majore. Se recomandă efectuarea anuală a operațiunilor de mentenanță.
Reparația în exploatarea instalațiilor de gaze naturale se referă la remedierea neetanșeităților prin refacerea îmbinărilor filetate, înlocuirea unor porțiuni, piese (fitinguri) sau robineți (armături) cu defecțiuni și care prezintă pericol în exploatare; tot în această categorie intră și înlocuirea racordurilor fixe la aparatele de utilizare.
Accesorii pentru sistemul de încălzire
Termostatul de ambient
Termostatul de ambient este un echipament care se montează într-una dintre camerele locuinţei, cu rolul de a seta temperatura în încăperea respectivă. Acesta poate fi cu fir – şi în acest caz se leagă la centrala termică – sau wireless – caz în care se conectează prin unde radio cu centrala termică. Alegerea unei temperaturi potrivite în timpul zilei, atunci când suntem plecaţi la serviciu, contribuie la reducerea consumului de energie.
În categoria echipamentelor complementare intră toate accesoriile pe care le putem folosi pentru a reduce consumul de energie al centralei dar și pentru a optimiza funcţionarea acesteia cu impact tot în consumul de energie.
Cronotermostatul de ambient
Pastrează aceleaşi funcţii ca şi termostatul de ambient, în plus este presetat cu mai multe plaje de temperatură, în funcţie de zilele săptămânii şi pe mai multe intervale orare. Astfel putem alege un program de weekend când suntem acasă şi un program săptămânal cu intervale orare în care temperatura este diferită. Cronotermostatul de ambient reduce semnificativ costurile energetice.
Sonda exterioară de temperatură
Reprezintă un echipament care măsoară temperatura exterioară şi transmite datele centralei termice, aceasta adaptându-şi setările de temperatură în funcţie de temperatura de afară în timp real.
Alarma de gaz metan şi monoxid de carbon
Este un echipament pentru siguranţă care determină pierderile accidentale de gaze din încăperea unde este montat sau pe cele de monoxid de carbon rezultat din gazele nearse. Este eficient dacă este conectat la o electrovană care în caz de scurgeri gaze sau monoxid de carbon închide automat alimentarea cu gaz a instalaţiei de utilizare.
Detectorul de gaz
Se folosește pentru detectarea scurgerilor de gaze naturale. În acest fel este mărit gradul de siguranță al instalației de gaze.
Electrovana
Este un dispozitiv electromagnetic folosit pentru închiderea conductei principale de alimentare în cazuri de urgență. Electrovana poate fi conectată la un sistem de supraveghere a scurgerilor de gaze naturale (detector) pentru a închide automat alimentarea când sistemul de supraveghere detectează prezența gazului, limita inferioară de detecție fiind de 2% CH4. Aceasta se montează pe conductă principală, în afara clădirii, într-un loc vizibil și ușor accesibil.
Sfaturi pentru eficiență energetică și siguranță
Iată şi câteva demersuri semnificative pe care le recomandăm. Efortul este mai mare, dar şi economiile pe măsură.
Asigură-ți o bună izolație termică a locuinței: a acoperișului, pardoselilor și pereților, precum și ușilor și ferestrelor. Pentru acestea din urmă, poţi folosi benzi speciale din cauciuc și burete. Astfel, ai economii de energie de până la 30%. Nu risipi căldura! În timpul zilei, închide ferestrele și ușile dintre camere, iar dacă aeriseşti locuința mai mult timp, închide caloriferele. În timpul nopții, trage draperiile și/sau jaluzelele exterioare.
Sfaturi simple pentru locatarii de la bloc
Ca locatar la bloc poți contribui activ la economia de energie a întregii scări.
Nu lăsa ușile de la intrarea în bloc deschise. Aerisește casa scării și închide geamurile la un interval de timp astfel încât să se păstreze căldura în timpul anotimpului rece.
Anunță administratorul asociației de locatari ori de câte ori sesizezi o problemă care generează consum de energie inutil (becul de la lift sau de pe casa scării rămâne aprins tot timpul sau ușile nu se închid ermetic).
Sfaturi simple pentru bucătărie
Atunci când găteşti, foloseşte un capac. Astfel, temperatura se va menţine un timp mai lung. Opreşte aragazul un pic mai devreme decât timpul exact necesar pentru preparare. Mâncarea va fi gata datorită căldurii menţinute.
Evită să depui alimentele calde în frigider; acesta va avea nevoie de mai multă energie pentru a le răci.
Un congelator în care există 3 cm de gheaţă va creşte consumul de energie cu 30%. Aşa că ia în calcul dezgheţarea periodică a congelatorului.
Curăţă de praf partea din spate a frigiderului de câte ori este nevoie. Lasă o distanţă de 5-10 cm între frigider şi perete pentru a preveni supraîncălzirea frigiderului.
Sfaturi simple pentru baie
Pentru un duș de câteva minute foloseşti 30-40 de litri de apă, iar pentru o baie cu cada plină 150-200 de litri. Alege dușul!
Când te speli pe dinți, nu lăsa apa să curgă. Porneşte-o ori de câte ori ai nevoie.
Sfaturi la îndemână de urmat pentru întreaga casă
Nu lăsa aparate electrice să funcționeze în regim sleep. Este mai bine să le scoți din priză.
Nu lăsa încărcătorul de telefon conectat atunci când nu-l utilizezi. Chiar și fără telefon, acesta consumă puțin.
Nu mai folosi becurile convenționale – este mai bine să ai becuri economice. Acestea consumă de până la 5 ori mai puțină energie. În plus, există becuri cu tehnologie LED cu lumină caldă, apropiată de cea a luminii naturale.
Instalând termostate la calorifere și/sau un dispozitiv de setare a temperaturii locuinței, poţi face economii importante, deoarece poţi regla temperatura oricând doreşti.
Dacă pleci de acasă pentru perioade scurte, se recomandă reglarea temperaturii cu 3-4 grade mai puțin decât în mod obișnuit. Dacă pleci mai puțin de 24 de ore, temperatura recomandată este de 16 grade. Dacă pleci mai multe de 2 zile, temperatura recomandată este de 8 grade.
Siguranța familiei, pe primul loc
Înlocuieşte echipamentele vechi cu unele noi, care consumă mai puțin și sunt mai sigure.
Sobele neverificate pot fi sursa intoxicării cu monoxid de carbon. Îţi recomandăm să nu foloseşti pentru încălzire aragazul sau diferite instalații improvizate.
Pentru a fi în siguranță și pentru a plăti mai puțin, întreține corect instalația de încălzire și respectă instrucțiunile de folosire furnizate de producător.
Temperaturile ideale în locuințe
Confortul termic este definit în standardele internaţionale ca fiind senzaţia generală de satisfacţie în raport cu mediul înconjurător. În cazul unei locuinţe individuale, acesta este rezultatul cumulării a două elemente variabile, temperatură şi umiditate. O temperatură omogenă între podea şi tavan va genera un indice de confort termic acceptabil, dar intervine şi al doilea element, umiditatea.
În Meteorologie se vorbeşte despre indicele de confort termic sau indicatorul de temperatură şi umiditate (ITU) care nu trebuie să depăşească pragul de 80 de procente. După această valoare se produce disconfortul termic, de aceea este foarte important ca schimburile termice din locuinţă să se producă cu menţinerea confortului termic. O centrală termică dimensionată corespunzător, alături de elementele radiante alese după necesarul termic al locuinţei, va funcţiona la parametri optimi asigurând un confort termic corespunzător.
Temperaturile ideale pentru locuinţe în funcţia de destinaţia lor sunt: dormitor 20°C, camera de zi 20°C, bucătărie 18°C, baie 22°C.
Produse
Construiește prima ta casă în simulatorul de construcții
Alege unul dintre cele șase proiecte de construcție a casei și două proiecte de renovare a unui apartament. Poți finaliza șantierul virtual în numai 15 minute!