Momentul deciziei si pașii pentru amenajarea casei
“Acasă” este locul unde amintirile plăcute, hobby-urile și toate lucrurile care iți plac și te definesc, se împletesc firesc. “Acasă” trebuie sa fie acel loc in care iți încarci bateriile, te simți confortabil și relaxat. Locul unde lucrurile tale personale se regăsesc într-o ordine care te securizează, te reprezintă.
Una dintre deciziile cele mai importante în legătură cu ”acasă” se referă la amenajarea sau reamenajarea locuinței. Tu când ți-ai amenajat-o ultima dată?
Designerul de interior - un specialist de încredere
În mod normal, când vorbim despre o amenajare sau chiar despre reamenajare, ar trebui să ne gândim la un designer de interior! Când spunem designer de interior ne închipuim o persoană extravagantă, cu fee-uri pe măsură. Lucrurile nu stau chiar așa. Ar trebui să vedem designerul ca pe un specialist care potrivește lucrurile și spațiul pentru nevoile și pe măsura noastră, un specialist la care să apelăm cu încredere, ca de exemplu atunci când mergem la o croitoreasă, la coafor sau la frizer. Designerul poate transforma un spațiu rece și neprimitor în acel “acasă” mult visat de noi toți.
Atunci când apelezi la un designer de interior, trebuie să răspunzi în primul rând câtorva întrebări cu caracter personal (ex: unde te simți mai bine – la munte sau la mare, ce mâncare preferată ai, ce muzică asculți, ce oraș străin ți-ar plăcea sau ți-a plăcut să vizitezi, câți prieteni ai și cât de des vin la tine, câte perechi de pantofi ai etc). Oricât de ciudat ți s-ar părea, aceste întrebări au scopul de a-l ajuta pe designer sa te cunoască mai bine, sa iți creioneze personalitatea, pentru ca in final să propună soluțiile de amenajare care ți se potrivesc cel mai bine.
Apoi, se stabilește bugetul (cu TVA) pe care tu îl pui la dispoziție, fee-ul designerului, planul amenajării până în cele mai mici detalii și perioada de timp alocată. Se semnează contractul și începe apoi derularea proiectului. Avantajul, în acest caz, este că simți că lucrurile sunt in control.
Designerul îți va amenaja casa astfel încât să se încadreze în buget și în timpul stabilit. Este foarte posibil ca și aici să mai fie mici abateri sau întârzieri. Dar, în aceste cazuri, ești anunțat din timp și orice problemă ivită se discută împreună cu designerul. Întreaga responsabilitate a proiectului cade pe umerii lui. Indiferent câți membri sunt in familie, indiferent care sunt nevoile fiecăruia sau ce personalitate are fiecare, designerul este cel care va găsi un numitor comun in amenajare și va da unitate casei tale. La final, in funcție de gradul tău de mulțumire, îl vei recomanda mai departe sau nu.
Idei și inspirație pentru o amenajare reușită
Dacă te decizi să nu apelezi la serviciile unui designer de interior, noi îți recomandăm câteva idei de care trebuie să ții cont atunci când cauți inspirație pentru o amenajare reușită:
Stabilește bugetul amenajării
Dacă ne stabilim un buget inițial, acesta ne va ajuta sa păstrăm toate cheltuielile în niște limite prestabilite. Apoi, este bine să împărțim, în mare, bugetul necesar pentru fiecare încăpere din locuință. Așa vom ști că, de exemplu, dacă am depășit in living bugetul cu X sute de euro, îl vom putea scădea din bugetul bucătăriei. Desigur că vom avea și depășiri serioase de buget, dar măcar ne vom gândi de două ori înainte dacă merită sau nu! Ia în calcul că o renovare completă a casei – refacere instalații electrice, termice, tencuieli, gleturi și șape, hidroizolație, compartimentări – se poate duce către 10 000 euro. La acestea se adaugă costurile amenajării – zugrăveală, pardoseli, mobilier, lumini, decorațiuni – care pot fi intre 10 000 si 15 000 euro cu produse din zona medie de preț. Și acum ne referim la un apartament de 2 camere.
Fă-ți lista de nevoi
Odată stabilit bugetul pentru amenajare, este timpul să-ți faci o listă cu nevoile de depozitare. Adică, ai multe cărți și reviste? Ai 3 biciclete sau ai foarte multe haine, pantofi sau genți? Ai grijă să treci pe listă toate obiectele despre care știi că ar ocupa mult spațiu. Daca ai o familie mare și obișnuiți să mâncați împreună, dacă ai mulți prieteni care te vizitează, dacă ai 2 băieți sau 2 fete, dacă suferă cineva de vreo afecțiune (alergii sau de exemplu in cazul astmului , se vor folosi cât mai puține materiale sintetice – perdele, covoare). Asigură-te ca ai trecut pe lista toate nevoile tale. Nu uita nimic!
Caută pe net sau prin reviste ce stil de amenajare îți place, apoi vezi cum poți încadra acest stil în spațiul casei tale. Culorile sunt și ele foarte importante; noi îți sugerăm să nu te grăbești în alegerea lor.
Selectarea echipei de muncitori
Când știi exact cum va arăta casa visurilor tale, este foarte ușor să alegi și să ai o relație bună cu echipa de meșteri.
Achiziția
Dupa ce ai făcut bugetul, schițele de amenajare și colajele pentru fiecare cameră în parte, poți să treci la achiziționarea obiectelor. Acum totul este mult mai ușor, pentru că deja știi ce să cauți.
Dacă ai inspirație, vei avea și o amenajare reușită. Mult noroc!
Produse
Construiește prima ta casă în simulatorul de construcții
Alege unul dintre cele șase proiecte de construcție a casei și două proiecte de renovare a unui apartament. Poți finaliza șantierul virtual în numai 15 minute!