!-- Canonical URL -->
Pavarea proprietății

Pavarea proprietății

Pavelele, prin multitudinea de tipodimensiuni, permit crearea unor spații personalizate. Fie că e vorba de trafic greu sau amenjarea unei curți, soluțiile sunt multiple și complete. 

Când alegi pavelele, trebuie să ai în vedere destinația spațiului care va fi pavat, tipul circulației la care va fi supus, grosimea pavelelor, tipul de finisaj al suprafeței pavelelor, culoarea acestora în funcție de ambient, precum și destinația spațiilor amenajate.  




Pentru inspirație, îți recomandăm să arunci aici o privire atentă asupra gamei complete de


produse din beton vibropresat Elis Pavaje.


Avantajele pavelelor din beton vibropresat


Pavele vibropresate versus asfalt

În timp ce asfaltarea implică costuri ridicate de montaj şi riscuri în realizarea lucrării, folosirea pavelelor este o soluţie mai simplă, cu implicaţii mai mici. De exemplu, în cazul apariţiei unor denivelări de teren sau a necesităţii unor lucrări subterane, pavelele Elis Pavaje îţi asigură posibilitatea realizării unor lucrări de reparaţii pe suprafeţe mici, cu costuri reduse, fără a se distruge întreaga amenajare şi fără a se observa intervenţia. În plus, vei putea refolosi pavelele dacă peste câţiva ani vei dori să reconfigurezi curtea. 


Pavele vibropresate versus pavele amprentate

Alegerea pavelelor amprentate (realizate în matriţe simple) înseamnă concesii în defavoarea durabilităţii şi stilului. Spre deosebire de pavelele standard, pavelele vibropresate Elis Pavaje sunt rezistente la crăpături, spărturi, şi la cicluri repetate de îngheţ-dezgheţ. În plus, cu modelele Elis Pavaje ai posibilităţi nelimitate de combinaţii şi amenajare.


Pavele vibropresate versus beton simplu

E posibil să fii tentat să alegi betonul simplu pentru amenajarea curţii, dacă te bazezi doar pe preţul de achiziţie. Acest lucru reprezintă o serie de compromisuri: să renunţi la imaginea pe care ţi-o făcuseşi despre curtea ta şi, foarte posibil, să investeşti în reparaţii în anii imediat următori. Cu Elis Pavaje obţii atât funcţionalitate cât şi aspect estetic deosebit, în condiţii accesibile de preţ. Iar peste ani, când vei dori să reamenajezi spaţiul, vei putea folosi aceleaşi pavele, într-o nouă configuraţie, cu minimum de deranj, eventual integrând noi cantităţi sau modele de pavele. 


Pavele vibropresate versus piatră

O alee din piatră va crea un aspect mai impunător spaţiului dumneavoastră. Însă, cu Elis Pavaje poţi obţine acelaşi efect vizual în condiţii de preţ mult mai bune. Pe lângă o gamă mai extinsă de culori şi forme, vei avea inclusiv un montaj mult mai facil şi rapid. De ce să nu te bucuri de o grădină frumoasă, pentru ca din banii economisiţi să-ţi asiguri inclusiv achiziţia mobilierului de exterior?


Gama de produse din beton vibropresat de la Elis Pavaje


Intra aici pentru detalii privind gama completă de produse din beton vibropresat Elis Pavaje, pe care o prezentăm succint mai jos.


  • Pavele și dale premium. Se disting prin rezistenta, finisaje atente, cromatica deosebita si forme interesante, care le confera un aspect estetic placut, dar si functionalitatea adaptata spatiilor. Sunt alegerea ideala pentru pavarea de zone pietonale, curti, alei de gradina, terase, drumuri de acces la dependinte, parcuri si piete. 

  • Pavele și dale standard. Cu o gama extinsa de culori si forme, pavelele din gama Standard intregesc oferta de produse Elis Pavaje, fiind o alegere practica si accesibila in acelasi timp. Sunt recomandate pentru proiecte rezidentiale sau comerciale de amploare, pentru amenajari de alei, trotuare, piete, spatii de parcare sau zone de acces auto.


  • Borduri. Delimiteaza spatiile create si finiseaza proiectul, valorizand intregul ambient. Ele incadrează si dau forma concreta aleilor, strazilor, parcarilor sau platformelor industriale. De asemenea, prin formele interesante, redau un contur frumos şi elegant aleilor din gradini, teraselor, curtilor sau drumurilor de acces la dependintele din jurul caselor.

  • Garduri, jardinière, bănci, palisade, blocuri de zid. Au fost folosite inca din cele mai vechi timpuri la delimitarea proprietătilor sau ca elemente decorative in amenajarea spatiilor exterioare. Produsele ornamentale Elis Pavaje se realizeaza din beton vibropresat, beneficiind de aspectul deosebit al pietrei sparte sau uzate.

  • Bolțari pentru ziduri și bolțari de fundație. Produsi din beton, boltarii au aplicatii atat în constructiile civile, cat si în cele industriale de la ziduri de orice tip - interioare sau exterioare - la garduri, dependinte si anexe din jurul unei gospodarii, pana la cladiri industriale, hale sau ferme. Fie ca sunt utilizati pentru fundatiile cladirilor sau a zidurilor neportante, boltarii oferiti de Elis Pavaje sunt recunoscuti pentru rezistenta sporita, usurinta in zidarie, dar si economia de timp si resurse.

  • Rigole din beton. Suprafeţele amenajate vor fi menţinute curate şi funcţionale pe orice fel de vreme prin sistemul de rigole montat pe marginile trotuarelor, străzilor sau ale curţilor. Având forme şi dimensiuni variate, rigolele sunt concepute astfel încât să se potrivească specificului terenului şi să fie perfect compatibile cu modelul de pavaj ales, pentru diferite destinaţii.


  • Blocheți pentru ziduri de sprijin. Sunt elemente modulare destinate constructiilor. Fie că sunt folositi la amenajarea de curti interioare, fie că iau parte la o structura de pamant armat care preia incarcari majore, blochetii seria Compac III sunt ideali pentru orice proiect in domeniul consolidarilor de teren, dar si al crearii unor arhitecturi spectaculoase. Se monteaza usor, au aspect estetic placut, iar fiabilitatea sistemului ii recomanda pentru utilizarea in cele mai diverse aplicatii.

Etapele montajului pavelelor


Executarea terasamentului. După realizarea măsurătorilor, se face delimitarea zonei cu ţăruşi şi sfoară. Se continuă cu decopertarea zonei, prin îndepărtarea stratului de pământ pe o grosime de cca. 10-35 cm. Se urmăreşte obţinerea unei pante uşoare, cu suprafaţă plană. Realizarea infrastructurii se realizează prin compactarea unui strat de balast sau piatră concasată (min. 20 cm). Compactarea se face în straturi successive, prin folosirea plăcii vibrante. Pentru îmbunătăţirea capacităţii portante a solului şi prevenirea pătrunderii stratului de pietriş în sol se poate aplică un strat de geotextil înaintea plasării umpluturii pe sol.


Realizarea bordurilor. Bordurile se montează înainte de introducerea ultimului strat de nisip, după ce în prealabil a avut loc compactarea infrastructurii. Cotele bordurilor vor fi transmise cu ajutorul nivelei, iar aliniamentele cu ajutorul teodolitului. Bordurile se montează pe o fundaţie de beton de aproximativ 10×15 cm pentru borduri mici şi 10×20 cm pentru borduri carosabile. Ulterior se împănează pe lateral pentru a prelua eforturile transmise de platformă.


Nivelarea patului de nisip. După montarea corectă a bordurilor, se aşterne stratul de nisip cu granulație de 0-4 mm, combinat cu şorţ cu granulaţie de 8-16 mm, în grosime de aproximativ 6 cm. Se trece la compactarea nisipului cu ajutorul plăcii vibrante şi nivelarea stratului suport. Se urmărește asigurarea unei pante de scurgere de minim 1%. Pentru nivelarea nisipului se folosesc ţevi, preferabil cu diametru de 3-6 mm. Ţevile se aşează în paralel şi la cota dorită; cu ajutorului unui dreptar se nivelează nisipul între ele. Nu se va calcă pe suprafaţă de nisip finală!


Montarea pavelelor. Aşezarea pavelelor se face începând dintr-un colţ de 90 de grade sau de la o linie dreapta, pentru a evita pe cât posibil tăierea acestora. Pavelele se așează una lângă alta pe stratul de nisip urmărindu-se alinierea şi se bat uşor cu ciocanul de cauciuc. Tăierea pavelelor la margini se face cu ghilotină sau cu flexul de disc diamantat. După aşezarea primelor pavele, se verifică cu bolobocul înclinarea planului, pentru a asigura un drenaj corect.


Aplicarea rosturilor. După fixarea pavelelor pe suprafaţă aleasă, se va presăra un strat de nisip fin şi uscat, care se împrăştie apoi cu mătura între rosturi. Nisipul se aşterne pe întreaga suprafaţă şi se lasă să se usuce, dacă e cazul, înainte de măturare. Se mătură nisipul rămas pe pavele şi apoi se tasează pavajul cu placă vibrantă. Se presară din nou nisip fin pentru umplerea rosturilor, astfel asigurându-se o rezistenţă mai mare la presiunea exercitată asupra lor, în condiţii de trafic. În final, se matură încă o dată suprafaţă pavată. Fixarea şi vibrarea pavajului se fac doar pe timp uscat. Rosturile trebuie reumplute periodic! 


Recomandări de întreținere a pavelelor din beton vibropresat


Murdăria normală

Praful, depunerile de pământ, excrementele de pasăre sau muşchi se pot îndepărta cu ajutorul mijloacelor manuale de curăţare, cum ar fi mătura sau peria de frecat. De asemenea, soluţiile de curăţare existente în locuinţa dumneavoastră, cu un ph între 5 şi 9, pot fi folosite fără riscuri, prin diluarea lor în apă. O altă metodă eficientă este utilizarea curăţitoarelor cu presiune, fără a există riscul de a deteriora suprafaţă pavelelor din beton. Atenţie însă în zona rosturilor, deoarece acestea sunt deseori deschise în zonele exterioare şi nu pot fi spălate prin presiune ridicată.  


Murdăria persistentă

Dacă murdăria nu se poate îndepărta prin variantele descrise mai sus, îţi recomandăm folosirea substanţelor de curăţare speciale. Cel mai adesea, pavajele se murdăresc pe suprafeţe restrânse şi se pot curăța cel mai bine cu o perie rădăcinoasă sau cu o perie de mână. Înainte de utilizarea mijloacelor de curăţare cu conţinut acid, trebuie neapărat să va asiguraţi protecţia mâinilor şi a ochilor.


Plante, sucuri sau vin

Odată ce s-a uscat, murdăria de origine vegetală este greu de curăţat cu produsele de curăţare casnice, neutre. Pigmenţii vegetali de la flori, boabele şi acidul tanic reacţionează însă bine la substanţe de curăţare cu substanţe active de decolorare. 


Alge şi muşchi

Particulele de mizerie de pe suprafaţa aspră a pavelelor sunt sursa ideală de hrană a microorganismelor, iar depunerile de alge şi muşchi sunt rezultatul acestora. În acest caz, sunt indicate substanţele neutre de îndepărtare a algelor, cu efect de durată. Dacă acestea nu au efectul dorit, se pot utiliza produse speciale de curăţare cu substanţe active de decolorare. 


Uleiuri şi grăsimi

În cazul uleiurilor şi grăsimilor, în special grăsimile vegetale sau animale, cu cât acestea sunt îndepărtate mai repede, cu atât mai bune sunt rezultatele. Spre deosebire de uleiurile de motor sau hidraulice, acestea se modifică şi se pot acoperi cu răşină perseverenţă. În acest caz, sunt de ajutor produsele de curăţare pentru îndepărtarea uleiurilor, cu substanţe active. 


Rugină

Dacă uneltele metalice, jucăriile, mobilierul sau ghivecele de flori au lăsat urme, este recomandat să folosiţi substanţe fără acizi pentru îndepărtarea ruginii, cu ajutorul cărora aceste pete pot fi îndepărtate fără reziduuri.


Recomandări pentru perioada iernii

Pavajul din beton vibropresat îşi menţine zeci de ani aspectul iniţial, dacă este îngrijit corect, în special iarna. În caz de îngheţ şi polei, în mod ideal, dar şi din motive ecologice, se recomandă presărarea unui strat de nisip (ex. granulaţie 1-4 mm). În multe magazine de specialitate se poate găsi un amestec de nisip-criblură, care are acelaşi scop ca şi sarea, de a combate poleiul şi de a oferi siguranţă de rulare pe suprafeţele îngheţate. În cazuri extreme, se poate apela alternativ la soluţii de topire a gheţii. 


Lucrări de prevenţie

Majoritatea modelelor de pavaj marca Elis Pavaje conţin deja din fabrică o impregnare, proces în urma căruia produsul capătă impermeabilitate. Algele, muşchiul şi mizeria se vor agaţa astfel mai greu de pavele, iar suprafaţă lor va fi mai bine protejată. Pentru a obţine un efect de lungă durată, recomandăm efectuarea unui proces de impregnare la fiecare doi ani.


Produse

Pavele si dale standard

Pavele si dale standard

Solutii standard pentru pavare de la Elis Pavaje

Pavele si dale premium

Pavele si dale premium

Solutii premium de pavare de la Elis Pavaje.

Acest site utilizează Cookie-uri și Google Analytics. Acestea sunt necesare pentru utilizarea site-ului si pentru a furniza vizitatorilor o experienta completa de navigare. Pentru mai multe detalii despre cookie-urile utilizate și despre cum pot fi acestea dezactivate din cadrul meniului Setari, vă rugăm să accesați Politica privind Cookie-urile si Politica de confidentialitate actualizata.
Nu sunt de acord