!-- Canonical URL -->
Realizarea finisajelor cu piatră naturală

Realizarea finisajelor cu piatră naturală

Piatra naturală este un material care poate fi folosit în orice proiect de construcție sau amenajare, conferindu-i acestuia eleganță și personalitate. Nu există un standard de alegere a tipului de piatră - acesta este un demers subiectiv, care depinde de preferințele proprietarului. Piatra naturală poate avea multiple utilizări atât la interior, cât și la exterior - pentru trepte, pardoseli, glafuri, scări, pentru soclul casei, dar și pentru amenajarea băii și a bucătăriei.

Multitudinea materialelor din piatră naturală garantează o mare libertate de creație pentru designeri și arhitecți, care le folosesc din ce în ce mai intens în cele mai variate proiecte, de la zgârie-nori până la crame de mici dimensiuni. 


Una dintre recomandările cel mai des făcute de specialiști în amenajări este să nu se combine mai mult de două tipuri de piatră în cadrul unui singur spațiu. Se poate folosi un al treilea tip de piatră doar atunci când acesta îndeplinește rolul unui accent puternic. Adică două tipuri de plăci sunt relativ asemănătoare, a treia fiind total diferită ca textură sau culoare. O aglomerare de tipuri diferite de produse din piatră naturală nu face decât să anuleze farmecul fiecăreia dintre ele. Cu cât mai simplu, cu atât mai bine. 


În plus, trebuie conștientizat un lucru foarte bine: piatra naturală schimbă nu doar perspectivele asupra spațului, dar poate modifica și felul omului de a interacționa cu acesta. De exemplu, este păcat să acoperi o pardoseală din marmură sau travertin cu un covor, așa cum este cel puțin ciudat să acoperi un perete din travertin scapițat cu o bibliotecă. Folosește piatra în locuri unde poate fi admirată, în locuri unde își va demonstra funcția estetică și, evident, pe cea practică. 


Piatra naturală mai îndeplinește o funcție de care foarte puțini își dau seama, chiar dacă sunt influențați de ea la nivel subconștient. Este vorba de starea de bine, de relaxarea pe care o degajă aceasta, deci despre rolul ei terapeutic.


Finisajul treptelor cu piatră naturală

(credit foto: Stona.ro)

Avantajele realizării unor trepte din piatră naturală


Utilitate – în comparație cu treptele din gresie și ciment amprentat, treptele placate cu piatră naturală sunt mult mai rezistente și protejează foarte bine acest spațiu. În general, principala cauză a deteriorării treptelor exterioară o constituie slaba rezistență a materialelor la intemperii. Piatra naturală a rezistat sute, chiar mii de ani, în construcția diferitelor spații, unele fiind folosite și în zilele noastre. Tratate la timp și corespunzător, treptele din piatră naturală rezistă foarte mult timp. 


Estetică – treptele fac trecerea cromatică între interiorul și exteriorul casei, se pot armoniza cu soclul, cu stâlpii casei, cu casa în ansamblul ei. Într-un fel, se poate spune că treptele, după fațadă, reprezintă spiritul unei clădiri. 


Ușor de întreținut – piatra trebuie doar impermeabilizată și întreținută la intervale recomandate de profesioniști cu soluții speciale, ușor de găsit în comerț.  



Sfaturi practice privind montarea treptelor din piatră


Dacă la interior treptele pot fi polisate (lustruite), deci cu un grad de aderență scăzut, la exterior treptele trebuie să fie antiderapante, ceea ce presupune că suprafața lor poate fi fiamată, mată sau periată. Este important de reținut că, în cazul proiectelor publice, legislația din România obligă folosirea treptelor cu suprafață antiderapantă nu doar la exterior. În cazul suprafețelor polișate/lustruite, se realizează trei rizuri antiderapante către marginea exterioară a treptei. Aplicarea adezivului se face pe întreaga suprafață a plăcii, pentru a nu exista goluri, care pot provoca în timp spargerea plăcii.  


Măsurarea treptelor din piatră naturală - Măsurătorile se fac cu ajutorul unei rulete și al unui boloboc. În funcție de lungimea unei trepte vom ști câte bucăți / plăci de piatră naturală vom avea pe acea treaptă și la ce dimensiuni trebuie să taiem drept completare placa din capăt. Pentru aflarea numărului de contratrepte, vom măsura înălțimea scării, de sus până jos, folosindu-ne și de boloboc. Înălțimea scării împărțită la lățimea contratreptelor va da numărul plăcilor pentru contratrepte. 


Instalare treptelor din piatră naturală - Montajul treptelor se face pe un pat de adeziv sau, când treptele nu sunt turnate egale / au dimensiuni diferite, se folosește șapă pentru egalare. Vom folosi doar adeziv acolo unde suntem siguri că betonul e de bună calitate și nu prezintă mari denivelări astfel încât aceste denivelări să nu conducă în timp la crăparea treptelor.


Finisajul soclului casei cu piatră naturală


Avantajele realizării unui soclu din piatră naturală 


Utilitate – soclul protejează partea de jos a casei împotriva umezelii. În timp, această umezeală poate afecta zidurile casei. Un soclu (brâu) placat cu piatra naturală, ușor de impermeabilizat, garantează mulți ani protecția casei. Nu același lucru se poate spune despre gresie, piatră compozită sau marmorom – toate aceste materiale din care se pot realiza soclurile au o slabă rezistență la intemperii. 


O estetică remarcabilă – soclul realizează un contrast plăcut între culoarea pietrei și restul casei. În același timp, placa de pe soclu se poate asorta cu piatra de pe stâlpi sau cu chenarele decorative ale ferestrelor.  


Ușor de întreținut – piatra trebuie doar impermeabilizată și întreținută la intervale recomandate de profesioniști cu soluții speciale ușor de găsit în comerț



Sfaturi practice privind montarea soclului din piatră


Măsurarea soclului - Pentru o casă cu dimensiuni medii, având suprafața la sol de maximum 120 metri pătrați, soclul are o suprafață de 40-50 de metri pătrați. Înălțimea medie a soclului variază între 40 și 120 de centimetri.  


Instalarea pietrei naturale pe soclu - Înainte de montare, plăcile se pot pune pe jos pentru a selecta culoarea, să vedem cum va arăta amenajarea la final, o simulare de fapt a proiectului. Astfel, se poate evita apariția unor ”jocuri” de nuanțe, în contextul în care combinația cromatica este unul dintre marele avantaj ale placării cu piatră naturală. Soclul trebuie să fie mai retras în comparație cu grosimea fațadei. În caz contrar, apa se scurge pe soclu și va pătrunde în spatele placajului. Soclul se izolează cu polistiren extrudat, care trebuie să prezinte o grosime mai mică decât a polistirenului utilizat la izolarea fațadei. Suprafața astfel rezultată trebuie să fie perfect plată.  

Pentru a obține suprafața plată se folosește o nivelă. Instalarea plăcilor se face pe stratul hidroizolant cu ajutorul unui adeziv special. Adezivul se distribuie cu ajutorul unei gletiere pe întreaga suprafață plăcii care vine în contact cu soclul. Montajul se începe din partea de sus. Pentru o fixare uniformă, plăcile se bat ușor cu un ciocan special de cauciuc.


Impermeabilizarea soclului - Impermeabilizarea este necesară în cazul oricărei amenajări cu piatră naturală. După montarea plăcilor, acestea se spală și se impermeabilizează cu soluții speciale. Impermeabilizarea asigură închiderea porilor pietrei și pătrunderea apei în structura pietrei. Impermeabilizanții sunt diferiți, în funcție de finisajul plăcii: mat, antichizat sau periat.


Asortarea soclului  - Se poate face cu stâlpii casei, terasa, treptele sau chenarele decorative ale ferestrelor și ușilor. 


Întreținerea soclului - După impermeablizare se aplică o soluție specială, pentru a se întreține protecția oferită de impermeabilizant. Aceste soluții sunt diferite în funcție de finisajul și tipul pietrei naturale. A se consulta un specialist în alegerea acestor soluții. Impermeabilizarea este foarte importantă, de ea depinzând rezistența treptelor în timp.  


Finisajul glafurilor cu piatră naturală


Avantajele realizării glafurilor din piatră naturală


Utilitate – glafurile protejează zidul casei, fereastra, dar și interiorul construcției împotriva umezelii. Glafurile de calitate slabă sau din materiale ușor degradabile nu vor face față în timp intemperiilor, iar pagubele nu vor întârzia să apară. Glafurile executate din piatră naturală conferă protecție casei, în comparație cu tabla, lemnul sau gresia.


O estetică remarcabilă – glaful poate veni în contrast cu aspectul cromatic al zidurilor, al soclului sau poate fi de aceeași culoare cu aceste elemente. Felul în care se asociaza cromatic glafurile exterioare ale ferestrelor este o opțiune personală, în cele din urmă. Dacă ferestrele au chenare decorative, glafurile se pot de asemenea asorta cu acestea.


Ușor de întreținut – piatra trebuie doar impermeabilizată și întreținută la intervale recomandate de profesioniști cu soluții speciale ușor de găsit în comerț.



Sfaturi practice privind montarea glafurilor din piatră


Măsurarea glafurilor - Măsurarea nu ridică mari probleme în cazul glafurilor. Singurele aspecte de care trebuie să avem grijă este stabilirea diferenței dintre lațimea zidului și a plăcii din care este realizat glaful. Această diferență trebuie să fie de minim 3 cm. Tot în cadrul etapei de măsurare trebuie avut în vedere dacă locul unde se montează glaful este prevăzut cu ceea ce se numește ”rupere termică”. 


Montajul glafurilor - Se verifică dacă placa din piatră naturală se încadrează în spațiul indicat. Pe suprafața de montaj se aplică un strat de material adeziv corespunzător condiţiilor de exterior. Se fixează piatra peste strat și se bate ușor cu ciocanul de cauciuc. Se verifică orizontalitatea plăcii în planul ferestrei și înclinarea ei în afară (pentru scurgerea apei) cu ajutorul unui boloboc. Capetele glafului sunt apoi etanșeizate termic și hidro.  


Impermeabilizarea glafurilor - După ce se montează, glafurile exterioare se impermeabilizează cu produse LTP. Impermeabilizarea este necesară în cazul oricărei amenajări cu piatră naturală. Impermeabilizarea asigură închiderea porilor pietrei și oprirea pătrunderii apei în structura pietrei. Impermeabilizanții sunt diferiți, în funcție de finisajul plăcii: mat, lucios sau periat. Dintre produsele special destinate impermeabilizării pietrelor naturale folosite la placarea soclului casei menționăm gama LTP, produsă în Marea Britanie. 


Asortarea glafurilor - Se poate face cu stâlpii casei, terasa, treptele sau chenarele decorative ale ferestrelor și ușilor. 


Întreținerea glafurilor - După impermeablizare se recomandă utilizarea LTP Waxwash pentru a se întreține impermeabilizantul. A se consulta un specialist în alegerea acestor soluții. Impermeabilizarea este foarte importantă, de ea depinzând întreținerea ușoară și rezistența glafurilor în timp. 


Placarea pardoselii cu piatră naturală

(credit foto: PiatraOnline.ro)

Avantajele placării pardoselii cu piatră naturală


O pardoseală din piatră naturală benefiază în primul rând de rezistența specifică materialului, o rezistență confirmată de mii de ani de folosire în diferite construcții ale lumii de la începuturile civilizației. În același timp piatra naturală oferă o gamă nelimitată de soluții cromatice, texturale și de finisaje: plăci polișate, periate, buciardate, fiamate, antichizat. Această diversitate înseamnă și o mai mare libertate de asociere între pardoseală și restul spațiului, atât cu pereții, cât și cu mobilierul.


Piatra conferă personalitate spațiului amenajat. Prin intermediul acesteia se pot susține o mulțime de stiluri ambientale, în funcție de materialul folosit: clasic, rustic, vintage, modern chic, mediteranean, art-deco, industrial, minimalism etc.


Este ușor de întreținut – trebuie doar impermeabilizată și întreținută la intervale recomandate de profesioniști cu soluții speciale ușor de găsit în comerț.



Sfaturi privind placarea pardoselii cu piatră naturală


Regula generală este de a lucra din centru spre exterior. Se măsoară lungimea și lățimea camerei și trasează o cruce în centru. Din această cruce centrală se montează plăcile. Dacă se montează plăci a căror grosime variază (material necalibrat sau calibrat insuficient), cea mai groasă placă ar trebui să fie montată prima, pentru că aceasta va seta nivelul pardoselii. 


Plăcile de piatră naturală se fixează cu un adeziv special destinat acestor tipuri de produse. Culoarea adezivului depinde de culoarea plăcii din piatră naturală și de chitul folosit.


Adezivul se amestecă conform instrucțiunilor, până se ajunge la o consistență fină și omogenă, folosindu-se apă curată. Există mai multe feluri de adezivi, în funcție de tipul de piatră folosit la placarea pardoselii. Ideal este să se lucreze pe suprafeţe reduse și să se îndepărteze urmele proaspete de adeziv de pe conturul sau de pe faţa plăcilor. Pentru o fixare bună, adezivul se întinde atât pe suprafaţa suport cât şi pe placa de montat.


Nu trebuie să se calce pe suprafața plăcilor înainte ca adezivul să se fixeze. Timpul alocat uscării: 3 ore – pentru adezivii cu fixare rapidă sau chiar 4 ore – pentru adezivi standard.


Finisajul băii cu piatră naturală

(credit foto: Stona.ro)

Avantajele utilizării pietrei naturale în baie


Piatra naturală prezintă o rezistență mai mare decât alte materiale folosite la amenajarea unei băi: gresia și faianța. Varietatea produselor din piatră naturală este conferită de culoare, textură, prelucrare a suprafeței și dimensiuni. Este recunoscut faptul că nici o placă de piatră naturală nu seamănă cu alta, ceea ce înseamnă, pe lângă diversitatea naturală conferită amenajării, un avantaj foarte mare când e nevoie de schimbat o placă.  


O placă de travertin Latte sau de marmură Thassos se va putea integra oricând într-o placare executată cu aceste tipuri de piatră, în timp ce modelul unei plăci de gresie sau faianță poate dispărea oricând de pe piață (nu se mai fabrică, a plecat distribuitorul etc.). 


Dacă faianța și gresia sunt materiale care limitează destul de mult creativitatea în decorarea unui spațiu precum baia, piatra naturală are capacitatea de a susține multe abordări stilistice, care depind de tipul de textură, dimensiune, culoare, finisaj: clasic, eclectic, minimalist, elegant, art-deco etc.


Impermeabilizată și tratată corespunzător la intervalele indicate de profesioniști, piatra naturală este foarte ușor de întreținut. Soluțiile speciale destinate pietrelor naturale se pot găsi la toate magazinele brico.  



Sfaturi practice privind realizarea finisajelor din piatră naturală în baie


Măsurarea - Un minim de 10% în plus de material trebuie să fie asigurat înainte de a începe montarea, pentru cazurile de măsurători greșite sau spargeri accidentale. Plăcile tăiate (pentru locurile mai mici decât dimensiunea plăcilor) se vor monta în locurile mai puțin vizibile, mai puțin folosite. Pentru montajul vertical, cel mai des plăcile tăiate vor fi montate în partea de sus. Pentru montajul orizontal, montarea plăcilor se face din centru spre exterior.  


Piatra naturală se poate monta pe suporturi pe bază de ciment sau plăci de gips carton. Suportul trebuie să fie rigid, drept, neted și uscat. Înainte de aplicarea adezivului, trebuie realizată impermeabilizarea peretelui. Înainte de montaj, pentru a ne asigura de felul cum va arăta decorarea la final, putem executa așa-zisul ”montaj la rece”. Acesta presupune întinderea plăcilor pe jos și așezarea lor în poziția dorită, imagindu-ne cum vor arăta acestea pe perete sau pe pardoseală.  


Plăcile trebuie să fie uscate la momentul fixării lor. Adezivul se întinde atât pe stratul suport cât și pe placa de piatră naturală. După fixare, se lasă la uscat 24 de ore. Dacă se dorește o amenajare cu rosturi, acestea se realizează cu ajutorul unor distanțiere de plastic obișnuite. 


Realizarea blaturilor de baie și de bucătărie din piatră naturală

(credit foto: Stona.ro)

Avantaje ale realizării blaturilor de baie și de bucătărie din piatră naturală:


Un blat de piatră naturală, întreținut atent, este foarte rezistent: poate rezista fără probleme zeci de ani. 


Eleganța unui blat din marmură, travertin, onix sau granit nu poate fi întrecută de nici un alt material, pentru că texturile acestor pietre reprezintă în sine un spectacol.


Nu în ultimul rând este de reținut că structurile pietrelor sunt unice, deci blatul din bucătaria ta nu va semăna cu niciun alt blat. Blatul, mai ales cel de bucătărie, poate reprezenta personajul principal dintr-o bucătărie, acesta coordonând întreaga atmosferă a spațiului din punct de vedere stilistic. Blatul împiedică resturile și apa să ajungă în spații greu accesibile.



Sfaturi privind realizarea blaturilor de baie și de bucătărie din piatră naturală


Este foarte important de reținut că persoana care se ocupă cu măsurarea dimensiunilor să fie aceeași care și monteză blatul. Lucrul contează atât de mult pentru că se economisește timp, se evită manipulările inutile ale blatului în căutarea poziției corecte, în urma cărora piatra se poate sparge.  


Trebuie să fim conștienți că, în ciuda rezistenței pietrei naturale, înaintea montării ei, ca blat sau ca orice altă placă decorativă, piatra este un material destul de casant având în vedere subțirimea plăcilor.   


Blaturile pot fi tăiate din plăci mari numite lastre, acestea adesea având lungimi între 2.20 cm și 2.60 cm și lățimi de aproximativ 60 cm. Din aceste plăci de mari dimensiuni se taie blatul în dimensiunea dorită. Schița blatului trebuie să conțină dimensiuni exacte, locul chiuvetei, marcarea laturii exterioare pe care se va prelucra cantul. 


Cantul poate fi prelucrat în mai multe feluri: baston, semibaston, bizot cant lustruit, bizot dublu. Prin ”dublură” se înțelege o bucată de material de același fel care este lipită sub blat, pe margini, creându-se astfel o masivitate elegantă obiectului. Aceasta dublură mai poate fi utilizată și la mascarea unor țevi care pot trece pe sub blatul de bucătărie.  


Șablonul cu toate măsurătorile necesare se realizează dintr-un carton tare, ondulat. Șablonul va da exact forma pe care șablonul o va avea după debitare. Dacă marginile blatului din jurul spațiului decupat pentru chiuvetă sau lavoar este mai mic de 10 cm, este de preferat ca decuparea să se facă în locul unde se montează blatul. O porțiune de piatră chiar groasă de 3 cm cu o lățime mai mică de 10 cm se poate crăpa sau sparge în timpul transportului, de aceea este mai bine ca decuparea să se facă cât mai aproape de locul unde blatul se montează.  


Blatul se lipește cu adeziv special destinat pietrei naturale.


Produse

Construiește prima ta casă în simulatorul de construcții

Construiește prima ta casă în simulatorul de construcții

Alege unul dintre cele șase proiecte de construcție a casei și două proiecte de renovare a unui apartament. Poți finaliza șantierul virtual în numai 15 minute!

Acest site utilizează Cookie-uri și Google Analytics. Acestea sunt necesare pentru utilizarea site-ului si pentru a furniza vizitatorilor o experienta completa de navigare. Pentru mai multe detalii despre cookie-urile utilizate și despre cum pot fi acestea dezactivate din cadrul meniului Setari, vă rugăm să accesați Politica privind Cookie-urile si Politica de confidentialitate actualizata.
Nu sunt de acord