Multitudinea materialelor din piatră naturală garantează o mare libertate de creație pentru designeri și arhitecți, care le folosesc din ce în ce mai intens în cele mai variate proiecte, de la zgârie-nori până la crame de mici dimensiuni.
Una dintre recomandările cel mai des făcute de specialiști în amenajări este să nu se combine mai mult de două tipuri de piatră în cadrul unui singur spațiu. Se poate folosi un al treilea tip de piatră doar atunci când acesta îndeplinește rolul unui accent puternic. Adică două tipuri de plăci sunt relativ asemănătoare, a treia fiind total diferită ca textură sau culoare. O aglomerare de tipuri diferite de produse din piatră naturală nu face decât să anuleze farmecul fiecăreia dintre ele. Cu cât mai simplu, cu atât mai bine.
În plus, trebuie conștientizat un lucru foarte bine: piatra naturală schimbă nu doar perspectivele asupra spațului, dar poate modifica și felul omului de a interacționa cu acesta. De exemplu, este păcat să acoperi o pardoseală din marmură sau travertin cu un covor, așa cum este cel puțin ciudat să acoperi un perete din travertin scapițat cu o bibliotecă. Folosește piatra în locuri unde poate fi admirată, în locuri unde își va demonstra funcția estetică și, evident, pe cea practică.
Piatra naturală mai îndeplinește o funcție de care foarte puțini își dau seama, chiar dacă sunt influențați de ea la nivel subconștient. Este vorba de starea de bine, de relaxarea pe care o degajă aceasta, deci despre rolul ei terapeutic.