În prezent, arhitectura este ințeleasă ca fiind activitatea umană de edificare, modelare și remodelare a cadrului de viață, indiferent dacă vorbim de mediul construit sau de interacțiunea acestuia cu cel natural.
Indiferent că vorbim de o locuintă, o clădire de birouri sau un adăpost de biciclete, arhitectura se materializează în forme construite care răspund necesităților umane. Aceste forme sunt expresive și în final au o valoarea simbolică și estetică.
Plecând de la aceste linii generale, arhitectura unei locuințe va exprima stilul proprietarului, făcând ca aceasta să devină o extensie naturală a personalității lui.
Mulți oameni nu apelează la specialiști atunci când vine vorba de procesul de proiectare al propriei locuințe. Din această cauza, se întâmplă adesea ca rezultatul final să nu îndeplinească așteptările beneficiarului si necesitățile acestuia. In concluzie, se recomandă o atenție mai mare în faza de proiectare, deoarece costurile de remediere sau de modificare a lucrărilor deja executate sunt enorme în comparație cu cele necesare proiectării.
Subevaluarea efortului de proiectare, a importanței și valorii actului de proiectare. Negocierea extremă a actului de proiectare duce inevitabil la proiecte proaste, făcute în grabă sau fără interes, care se traduc în: aspect urât, proasta calitate a spațiului de locuit, costuri mari de execuție și de întreținere.
În plus, apelarea la un specialist poate duce la evitarea unor probleme precum:
- Evaluarea incorectă a investiției (apariția blocajelor financiare, mai ales la final, la alegerea finisajelor, care sunt cele mai vizibile elemente ale proiectului).
- Evaluarea incorectă a potențialului terenului înainte de achiziție (consultarea arhitectului din faza de achiziție teren este nu numai utilă, ci și necesară).
- Neincluderea în buget a amenajării exterioare (împrejmuire, rețele exterioare, plantații etc).
- Omiterea unor date importante la faza de temă de proiectare și adăugarea lor pe parcurs, ceea ce modifică proiectul
Alte sfaturi:
- Nu acorda încredere excesivă constructorului! Verifică personal sau prin reprezentanți de încredere operațiunile tehnice, calitatea și cantitățile materialelor puse în operă!
- Nu face economii nejustificate la calitatea instalațiilor și a izolațiilor! Defectele sau subdimensionarea acestora pot compromite definitiv sau cu costuri enorme de remediere elementele constructive și de finisaj. De asemenea, costurile de întreținere și utilizare depind de calitatea și cantitatea izolațiilor.
- În afara cazurilor bine justificate (terenuri mici sau în pantă, terenuri urbane, nevoie reală de mari spații de depozitare), este de preferat construirea fără subsol. Subsolul înseamnă costuri mai mari din motive de – săpături serioase, cantități mai mari de beton, hidroizolații, sisteme de evacuare a apelor (daca nu există canalizare sub cota subsolului).