Specialistii recomanda pentru interior tencuielile si gleturile pe baza de ipsos, datorita unei serii de avantaje clare. Cele mai importante sunt uscarea rapida, prelucrarea usoara si posibilitatea de aplicare intr-un singur strat. Acestea au de asemenea o foarte buna aderenta lor la stratul suport.
Puteti aplica tencuiala pe baza de ipsos in multiple variante. Pot fi realizate in structura unei tencuieli obisnuite si de asemenea netede tip oglinda. Le puteti aplica in straturi de ordinul milimetrilor, dar si in straturi mult mai groase, de cativa centimetri. Sunt recomandate atat pentru zidurile din caramida si BCA, dar si din beton.
Gleturi și tencuieli pe bază de ipsos
Ipsosurile – gleturile, tencuielile, chiturile pe bază de ipsos – se utilizează pentru nivelarea şi apoi finisarea suprafeţelor din interior. În mod uzual, nivelarea şi finisarea reprezintă două operaţii separate.
Ipsosurile au în primul rând un rol estetic, fiind folosite cel mai des la îmbunătăţirea aspectului locuinţei, pentru netezirea şi finisarea pereţilor. Totodată, ele reprezintă un suport ideal pentru zugrăvire sau aplicarea tapetului.
Ele nu sunt materiale structurale (nu sunt portante). Cu toate acestea, pot contribui la proprietăţile de izolare termică, acustică sau protecţie împotriva focului, a clădirilor.
Produsele pe bază de ipsos îşi păstrează proprietăţile pe toată durata de viaţă. Durata de viaţă a acestora este egală cu cea a clădirii.
Beneficiile acestora:
- Nu îmbătrânesc în timp (au durata de viaţă egală cu a clădirii)
- Nu prezintă fisuri datorate contracţiei materialului
- Nu necesită maturare – este un material “stabil” de la bun început, uscându-se mult mai repede
- Sunt mai uşor şi mai rapid de aplicat
- Pierderi de material mult mai mici
- Întreţinere mai curată a şantierului, fără grămezi de nisip
- Prietenoase cu mediul – consum redus de CO2 în procesul de producţie
- Contribuie mai bine la confortul termic al clădirii
- Mai sănătoase pentru aplicatori (nu prezintă arsuri de piele)
- Încărcare mai mică (în greutate) a clădirii
Gama de produse pentru gleturi și tencuieli pe bază de ipsos de la RIGIPS
Gama Rimano® oferă soluții pentru nivelarea și finisarea pereților și plafoanelor interioare. Prin folosirea corectă a produselor Rimano obținem economii importante de timp și o suprafață finală de calitate.
Tencuiala:
Rimano UNI – tencuială mecanizată cu adaos de perlit
Rimano TEN – tencuială manuală cu adaos de perlit
Gleturi:
Rimano BIANCO – glet finisare manual 1-3 mm TL 45 min
Rimano GLET – glet finisare manual 0-2 mm TL 70 min
Rigips SUPER TOP – glet finisare mecanizat 0-2 mm TL 110 min
Pentru reparații rapide, puteți opta și pentru Rigips DUOGLET, un produs 2 în 1, care poate fi folosit atât pentru reparații/încărcare (când este amestecat cu mai puțină apă) cât și pentru finisare (când este amestecat cu mai multă apă)
Pentru soluții complete vizitați:
http://www.rigips.ro/content/finisaje-cu-gleturi-si-tencuieli
Sfaturi pentru aplicarea tencuielilor și gleturilor pe bază de ipsos
Asigurăm condiţii ambientale de lucru potrivite
- Temperatura aerului, a suprafeţei suport şi a materialului trebuie să fie cuprinse între 5°C şi 35°C.
Spaţiul de aplicare trebuie să fie ventilat, dar fără curenţi puternici de aer.
- Pregătim vase şi unelte curate, curăţăm suprafaţa suport
- Uneltele şi vasele de lucru trebuie să fie curate, fără urme de material. Ipsosul pulbere sau întărit pe unelte, vase, precum şi alte impurităţi scurtează timpul de lucru al produsului.
Peretele sau plafonul trebuie să fie curate, fără urme de praf sau ulei.
- Pentru mai multă aderenţă şi normalizarea absorbţiei, aplicăm pe suprafaţa suport un grund universal. În cazul neutilizării unui grund universal absorbţia se poate reduce prin stropirea peretelui din cărămidă sau BCA cu apă.
Presărăm pulberea de ipsos în cantitatea de apă prevăzută pe sac
- Se utilizează apă curată la temperatura ambientală, în caz contrar există riscul reducerii timpului de lucru – pasta se întăreşte mai repede decât am dori.
Presărăm pulberea de ipsos în apă, şi NU invers pentru a evita crearea de bulgări.
- Aşteptăm 1-3 minute ca pulberea să se îmbibe cu apă
- Dacă este vorba de un produs cu timp de lucru mai scurt (7-15 minute), 1 minut este suficient. Pentru un produs cu timp de lucru mai lung, ideal aşteptăm 3 minute.
Amestecăm manual sau cu mixerul, o singură dată, până obţinem o pastă omogenă
- NU se amestecă de două ori. Dacă amestecăm de două ori există riscul reducerii timpului de lucru – pasta se întăreşte mai repede decât am dori.
- Pasta se poate subţia cu apă. NU adăugăm pulbere în pastă pentru că se vor forma bulgări.
- Pentru aplicarea în strat gros se lucrează mai uşor cu o pastă vâscoasă, iar pentru aplicare în strat mai subţire se lucrează mai uşor cu o pastă mai fluidă.
- Pasta întărită nu mai trebuie utilizată sau „lungită” prin adaos de apă – apar defecte de calitate (ex. fisuri, aderenţă defectuoasă, zgârieturi, timp de lucru neadecvat).
Pasta se întinde pe perete cu fierul de glet sau cu o masina de gletuit airless (in cazul Rigips SUPER TOP), în limita timpului de lucru al produsului prevăzut pe sac.
Dacă folosim un sistem de două produse pe bază de ipsos – un glet pentru încărcare și unul pentru finisare, cel de-al doilea strat se poate aplica ud pe ud, la intervalul menţionat pe sac
- Dacă primul strat de încărcare este foarte uscat, fiind aplicat cu câteva zile înainte, trebuie să udăm suprafaţa pentru a crea aderenţă pentru stratul de finisare.