
Termoizolarea cu polistiren a casei cu sisteme Caparol
30% din pierderile de energie ale unei clădiri au loc prin ziduri. Din acest motiv, termoizolarea fațadei casei este o etapă deosebit de importantă în procesul de construcție. Este recomandabil să o tratezi cu maximă atenție și să încerci nu pui accentul pe reducerea bugetului în acest moment.
Importanța termoizolării exterioare a casei
Termoizolarea unei clădiri este cel mai eficient mod de a scădea valoarea cheltuielilor de întreținere, atrăgând după sine și alte beneficii pe termen lung:
- economii financiare și de energie – poți face economii de până la 50% pe an;
- folosind mai puțină energie pentru încălzire, protejezi resursele de energie și scazi consumul de dioxid de carbon, protejând mediul incojurator;
- păstrarea unui climat plăcut în locuință;
- elimină pericolul de producere a condensului și a mucegaiului;
- protejează structura clădirii, prin reducerea variațiilor de temperatură între anotimpuri;
- crește valoarea casei;
- posibilități multiple de decorare a fațadei;
Etapele montării sistemului de termoizolare a casei. Sfaturi utile.
Curățarea și pregătirea stratului suport
Este foarte important ca fațada clădirii, stratul suport pe care se montează termosistemul să fie portant, uscat, aderent, rezistent și să nu prezinte exfolieri.
În primul rând, în cazul unei case noi, trebuie să ne asigurăm că eliminăm praful depus pe suprafață din cauza lucrărilor din cadrul șantierului. În al doilea rând, trebuie să fim atenți la abaterile de planeitate ale structurii.
De asemenea, dacă vorbim de o casă veche, stratul suport vechi trebuie în primul rând spălat cu jetul de apă sub presiune, pentru eliminarea prafului. Eventualele exfolieri sau neregularități ale fațadei se curăță și se repară local sau se completează spațiile respective cu plăci de polistiren de 1, 2 sau 3 cm sau prin tencuirea suprafeței, în funcție de dimensiunea neregularităților.
Înaintea montării plăcilor de polistiren, atât în cazul caselor vechi, cât și al construcțiilor noi, suprafața se amorsează pentru a avea o aderență bună.

Montarea plăcilor de polistiren
Vezi detalii despre soluția Dalmatina de la Caparol
După ce am pregătit stratul suport, începem montarea plăcilor de polistiren.
Aplicarea corectă a adezivului se face printr-un cordon continuu de aprozimativ 5 cm lățime pe toate laturile plăcii de polistiren, iar în mijloc se adaugă trei “mamaligi”. Trebuie ca suprafața acoperită de adeziv a plăcii să fie de minimum 40% în cazul placării cu polistiren.
Practica placării în puncte, care poate fi argumentată prin reducerea timpului de realizare a lucrării și consumul mai mic de material, atrage după sine în mod invariabil unei cantități mai mici de adeziv față de recomandări. Aceasta atrage riscul dezlipirii plăcilor în timp. Pe de altă parte, aerul din spatele plăcilor poate permite infiltrarea umidității, intrarea insectelor și chiar a rozătoarelor. Și, de asemenea, în cazul producerii unui incendiu, aerul din spatele plăcilor funcționează ca un horn, favorizând propagarea rapidă a focului.
Rosturile rămase între plăci se astupă cu spumă poliuretanică sau, în cazul unor rosturi mai mari de 5 mm, cu fâșii de polistiren. Nu se completează rosturile cu adeziv, întrucât acesta nu este termoizolant și astfel apar punți termice, adică spații pe unde se pierde căldură.
Fixarea mecanică a plăcilor de polistiren
După montarea plăcilor urmează fixarea mecanică a acestora cu dibluri mecanice, pentru a combate incovoierea plăcilor sub acțiunea factorilor meteo.
Standardul este de a monta 6 dibluri pe metrul pătrat, cu mențiunea că numărul acestora poate fi mai mare odată cu creșterea regimului de înălțime.
Diblurile sunt de două feluri: dibluri de plastic cu cui de plastic sau dibluri de plastic cu cui metalic. Pentru polistiren se pot folosi ambele tipuri de dibluri. Trebuie calculată cu atenție dimensiunea acestora, ținând cont de adâncimea de penetreare a diblului și grosimea plăcii.
Atenție! Găurirea zidăriei din BCA sau cărămidă cu goluri se face fără percuție, pentru a preîntâmpina realizarea unor găuri mai mari decât diametrul diblului prin deteriorarea zidului. În caz contrar, diblul nu își mai poate îndeplini rolul de fixare a plăcii.

Armarea suprafeței
Stratul de armare are rolul a consolida întregul sistem al clădirii și de a prelua mișcările de dilatație și contracție ale acestuia. Este compus din masa de șpaclu și plasa de armare.
O plasă este de bună calitate dacă, în urmă mototolirii, își revine la forma inițială. Astfel ne asigurăm că nu vor apărea cute în timpul procesului de armare. Și, bineînțeles, trebuie să fie rezistență, pentru a nu se rupe și astfel să evităm apariția crăpăturilor ulterioare și infiltrarea apei. Plasa de armare de calitate este realizată din fibră de sticlă. Poți verifica dacă folosești o asemenea plasa cu ajutorul focului, știut fiind că fibra de sticlă rezistă la ardere.
Plasa de armare se montează în fâșii verticale, de sus în jos, cu o suprapunere de aproximativ 10 cm și trebuie înglobată în treimea superioară a masei de șpaclu. Dacă se plasează plasa de armare direct pe plăcile de polistiren, fără a o îngloba în masa de șpaclu, rolul ei de preluare a tensiunilor este anulat și se va desprinde cu siguranță de pe suprafața clădirii.
Grosimea finală a stratului trebuie să se încadreze între 3-5 mm. Pentru asta, se folosește o gletiera dințată de 10 mm. Pentru finisare se folosește un șpaclu de fațadă.
Întrucât timpul de uscare în condiții standard este de 1 mm pe zi, ar trebui să lăsăm să se scurgă cel puțin trei zile până la trecerea la următoarea etapă, aplicarea amorsei pentru tencuiala decorativă.

Aplicarea tencuielii decorative
Tencuiala decorativă este ultimul strat aplicat pe fațada clădirii și este cea care oferă personalitate acesteia.
Există mai multe tipuri de tencuieli decorative, în funcție de liantul folosit:
- Tencuiala minerală la sac, pe bază de ciment. Este cea mai accesibilă ca preț, dar poate fi nuanțată doar manual cu pigmenți minerali. Există posibilitatea că uscarea să se facă cu pete, iar rezistența în timp a culorii este redusă. Are o foarte bună permeabilitate la vaporii de apă. Asta înseamnă că e posibilă înlăturarea a umiditătii de la suprafaţa clădirii, în special până la faza de condens a acesteia.
- Tencuiala decorativă acrilică. Se poate nuanța computerizat cu pigmenți organici. Rezistența culorii în timp este de 3-4 ani în condiții normale de mediu, iar permeabilitatea este medie. Are un preț redus.
- Tencuiala decorativă siliconică. Poate fi nuanțată computerizat atât cu pigmenți organici, cât și minerali. Rezistența culorii este 5-6 ani. Absorbția de apă este redusă, în schimb are o permeabilitate excelență. Prețul este mediu.
- Tencuiala decorativă silicatica. Este la același nivel de preț ca tencuiala siliconica, dar poate fi nuanțată computerizat numai cu pigmenți minerali. Culoarea rezistă 9-10 ani sau chiar mai mult. Această tencuială asigură o protecție naturală împotriva microorganismelor.

Pentru creșterea rezistenței în timp a culorii fațadei și dacă ai apucat deja să folosește un tip de tencuială care nu are o bună calitate din acest punct de vedere, se poate aplica un strat suplimentar de vopsea pentru fațadă colorată cu pigmenți minerali.
Sistemul de termoizolare exterioară Caparol Capatect Basic-Line
Sistemul Capatect Basic-Line este compus din:
Capatect Kleber 181
Mortar mineral uscat pentru lipirea plăcilor termoizolante.
Polistiren expandat CT 80F
Plăci termoizolante conform DIN EN 13 163 (EPS), din perle de polistiren expandat.
Caparol Fassadenputz R
Tencuială decorativă structurabilă, pe bază de dispersii acrilice
Caparol Fassadenputz K
Tencuială decorativă structurabilă, pe bază de dispersii acrilice .
Putzgrund
Grund-vopsea diluabil cu apă, cu rol de creștere a aderenței, destinat aplicări pe suprafeţe minerale portante, interioare şi exterioare.
Caparol Kleber 90R
Adeziv mineral uscat pentru lipirea plăcilor termoizolante.
Caparol Klebespachtel 100R
Mortar mineral uscat pentru lipirea plăcilor termoizolante, precum şi pentru stratul de armare al plasei de fibră
Klebespachtel 186M
Mortar mineral uscat pentru lipirea plăcilor termoizolante, precum şi pentru stratul de armare al plasei de fibră.
Capatect Glasgewebe
Plasa de armare pentru sistemele termoizolante Capatect.
Sistemul de termoizolare exterioară Caparol Capatect Top-Line
Caparol Capatect Top-Line este compus din:
Capatect ArmaReno700
Mortar mineral uscat pentru lipirea plăcilor termoizolante, pentru realizarea de straturi de armare precum şi pentru renovare şi decorări.
Capatect Kleber 181/Capatect Kleber 181 Winter Qualität
Mortar mineral uscat pentru lipirea plăcilor termoizolante.
Plăci din polistiren expandat pentru fațadă Dalmatina®
Plăci termoizolante din polistiren expandat, bicolor
Silicon-Fassadenputz K si R/Silicon-Fassadenputz K si R Winter Qualität
Tencuială siliconică structurabilă, hidrofobă, cu capacitate de difuzie ridicată.
Putzgrund/Putzgrund WINTER QUALITÄT
Grund-vopsea special, diluabil cu apă, cu rol de creștere a aderenței, destinat aplicări pe suprafeţe minerale portante, interioare şi exterioare.
ThermoSan
O nouă combinație de lianți pe bază de rășini siliconice cu o structură de Nano-Quarz integrată, destinată obținerii de fațade curate, cu uscare rapidă. ThermoSan este protejat împotriva algelor și a fungilor.
Capatect Klebespachtel 186M/Klebespachtel 186M Winter Qualität
Mortar mineral uscat pentru lipirea și spăcluirea plăcilor din polistiren expandat și vată bazaltică.
Capatect-Glasgewebe
Plasa de armare pentru sistemele termoizolante Capatect.