!-- Canonical URL -->
Termoizolarea exterioară cu vată bazaltică Isover

Termoizolarea exterioară cu vată bazaltică Isover

Vata bazaltică este perfectă pentru îmbunătățirea confortului termic al clădirilor, oferind o izolare excelentă care menține temperatura optimă și reduce costurile energetice, contribuind la un mediu interior plăcut și eficient.

Izolația termica, aplicată corespunzător si cu materiale de calitate, poate asigura o temperatură constantă la interior indiferent de anotimp, deoarece împiedică transferul de căldura dintre interior și exterior. Un termosistem bun asigură economii importante în ceea ce privește încălzirea spațiilor interioare, conferă confort termic în toate anotimpurile și asigură protecția și estetica fațadelor. 

Superioritatea vatei minerale pentru case eficiente energetic


Pentru susținerea caracteristicilor de izolare termică a unei case eficiente energetic se recomandă realizarea termoizolării exterioare cu vată minerală. Aceasta izolează eficient atât la rece, cât si la cald, întrucât este un material poros alcătuit din substanțe care împiedică transferul termic. 

Fibrele componente ale vatei minerale generează o rețea de pori microscopici, care imobilizează aerul și îl transformă într-o adevărată barieră termică. 

Valoarea prin care se determină eficiența energetică a unui produs de izolare este conductivitatea termică: produsul are calități izoatoare cu atât mai bune cu cât are o  conductivitatea termică mai scazută.

Luăm ca reper conductivitatea termică a aerului imobilizat la temperatura de 10 ºC, care este de aproximativ 0.025 W/mK. Prin comparație conductivitatea vatei de sticlă variază între 0.031 W/mK și 0.045 W/mk. 

Iată așadar că vată de sticlă de calitate tinde să aibă o conductivitate termică asemănătoare cu cea a aerului, așadar transferul de căldură este aproape nul. Totul depinde, cum spuneam, de calitatea vatei minerale, dar si de grosimea stratului izolator si temperatura la care „lucreaza”.


Componentele sistemului de termoizolare Isover și Weber


Sistemul de termoizolare Isover si Weber este format din:

  • Plăci rigide din vată minerală bazaltică tip Isover NF 333 sau Isover TF. Grosimea recomandată este de 16 cm.  
  • Tencuială decorativă silicatică weber.pas silicate. Produsul este rezistent la condiţii grele: expunere la poluări, praf, zone de trafic intens.  
  • Grund de amorsaj weber G700. Se aplică pentru mărirea aderenţei la suprafaţa masei de şpaclu a tencuielii decorative.  
  • Adeziv pentru sisteme de izolaţie termică weber P50. Mortar adeziv pe bază de ciment cu conţinut de lianţi hidraulici şi răşini sintetice, pentru lipirea plăcilor termoizolante.  
  • Adeziv flexibil alb pentru sisteme de izolaţie termică weber R 50. Mortar adeziv flexibil pe bază de ciment alb, cu conţinut de răşini sintetice, pentru lipirea plasei din fibră de sticlă pe plăci din vată minerală.  
  • Dibluri cu rozetă de plastic şi cui metalic fixate prin înşurubare sau batere, în funcție de stratul suport. 



Izolarea termică a pereţilor exteriori cu termosistem (Etics) pe bază de vată minerală

  • Recomandarea Isover este ca, în orice clădire încălzită, pereţii exteriori să aibă o rezistenţă termică de minimum 4 m2xK/W.  
  • Această valoare asigură un nivel suficient de scăzut al pierderilor de căldură prin peretele respectiv pe timpul sezonului rece.  
  • Astfel, cheltuielile pentru încălzirea clădirii sunt reduse, peretele structural este protejat, iar energia consumată pentru răcire pe timpul verii se diminuează considerabil. 
  • O valoare de 4 m2xK/W se poate obţine numai prin instalarea pe perete a unui strat de material termoizolant. 
  • Soluţia care reduce cel mai eficient punţile termice structurale şi protejează cel mai bine peretele este cea de instalare la exterior a stratului termoizolator, cu ajutorul mortarului adeziv şi al diblurilor.  

Dintre diferitele tipuri de materiale care pot fi instalate în acest gen de soluţie (denumită “termosistem”, sau ETICS), vata minerală se distinge ca având câteva calitaţi unice:

  • Foarte bune proprietăţi termoizolante, datorită conductivităţii termice (λ) reduse;  
  • Permeabilitate ridicată la trecerea vaporilor de apă – garantează o uscare excelentă a mortarului adeziv;  
  • Dimensiuni care nu variază în funcţie de temperatură – nu solicită straturile de material cu care este în contact;  
  • Cel mai înalt grad de siguranţă la incendiu – materialul este incombustibil, are Euroclasa A1.  

Alcătuire:

  • Perete exterior (beton sau cărămidă);  
  • Mortar-adeziv flexibil pentru lipirea vatei minerale weber P50;  
  • Vată minerală bazaltică Isover NF 333 sau TF. Grosimea minimă 16 cm;  
  • Dibluri cu rozetă din plastic cu cui metalic;  
  • Plasă de ranforsare din fibre de sticlă – densitate minimă – 145 g/m2;  
  • Mortar adeziv flexibil alb pentru armare Weber R 50;  
  • Grund de amorsaj Weber G 700;  
  • Tencuială decorativă silicatică Weber Pas Silicate.

Avantajele produselor Isover si Weber


Produsele Isover și Weber, componente ale sistemului de termoizolare exterioară, prezintă o serie de avantaje și calități pentru utilizatori:

  • Izolare termică superioară.  
  • Izolare fonică de calitate.  
  • Permeabilitate la trecerea vaporilor.  

Produsele corespund, atât prin materiile prime utilizate, cât și prin tehnologia de fabricare, tuturor normelor internaționale privitoare la protecția mediului și a climei.  

Produsele ISOVER nu conțin substanțe dăunătoare sănătății, nu rețin apa, nu ard si nu întrețin arderea – produse incombustibile, Clasa A1, nu favorizează dezvoltarea microorganismelor. Sunt stabile în timp, păstrându-și parametrii ce le conferă proprietățile izolatoare, au o durată de viață egală cu cea a clădirii.  

Prin utilizarea lor la izolarea construcțiilor, se obține o diminuare semnificativă a cheltuielilor pentru încălzirea sau climatizarea spațiilor, cantitatea de noxe fiind diminuată (noxe emise pentru încălzire/răcire), iar mediul înconjurător protejat.  

Produsele din vată minerală de sticlă și bazaltică, pe lângă proprietățile de izolație termică și fonică, sunt permeabile la aer si vaporii de apă, lăsând peretele să respire și evitând astfel apariția mucegaiului.  

Produsele din vată minerală de sticlă sunt cu atât mai performante cu cât valoarea coeficientului de transfer termic lambda (λ) este mai mic (valoare trecută pe ambalajul produsului). 

Produsele din vată minerală de sticlă disponibile la rolă sunt comprimate înainte de ambalare. 


Tehnologia de montare a termosistemului cu vată minerală


Pregătirea peretelui

Peretele – curat, uscat, lipsit de elemente care reduc aderenţa.

Pentru îmbunătăţirea aderenţei se pot folosi preparate de grunduire.

Nu se vor accepta denivelări mai mari de 10 mm/ m2 .

Profilul de soclu se va fixa cu holtzşuruburi în dibluri încastrate în stratul de rezistenţă.

Între profile alăturate se va lăsa un rost de 3 mm.


Stratul mortar-adeziv

Se prepară adezivul weber P50 (4,2 kg mortar/ 1l apă). Se lasă în repaos 5-10 min, pentru maturare. Timpul de aplicare: două ore.

Se întinde pe placa de vată cu gletiera cu zimţi cu adâncime de 10 mm.

Montarea plăcilor se face de jos în sus. Rosturile verticale se decalează cu 1/2 din lungimea unei plăci. În zona muchiilor plăcile trebuie montate ţesut la fiecare rând. Rosturile nu trebuie să fie mai mari de 2 mm.

Adezivul se întinde pe placă în benzi perimetrale cu lăţime de 50 mm şi grosime de 20 mm, respective în 3-5 puncte circulare pe suprafaţa plăcii.


Montajul diblurilor cu rondele

Fixarea mecanică se va efectua după întărirea mortarului (48 ore). Se vor folosi 6 dibluri/mp. Diametrul rozetei va fi de minim 13 cm.

Șlefuirea vatei minerale

Se va folosi o bandă abrazivă pentru obţinerea unei nivelări bune. Dacă în 14 zile nu se efectuează montajul plasei din fibră de sticlă, se reia operaţia.

Instalarea plasei de armare

Folosind gletiera cu dinţi, se aplică adezivul weber R50 la grosimea de 2,5 mm-5 mm. Plasa de fibră de sticlă (minim 145g/ m2 ) se înglobează în adeziv, iar îmbinările se petrec câte 10 cm. Se aşteaptă uscarea completă a masei de şpaclu pentru continuarea operaţiilor.

Plasa de armare în zonele sensibile

Armarea la muchii se face cu profil de colţ, iar în zona de colţ a golului de fereastră se face o armare suplimentară, în diagonală 50cm 30cm.

Șlefuirea pentru finisare

Se va folosi banda abrazivă până la obţinerea unei suprafeţe netede.

Tencuiala exterioară

Înainte de aplicarea tencuielii decorative se va aplica un grund de amorsaj Weber G700. După 24 ore de la aplicarea grundului se poate aplica tencuiala decorativă. Aplicarea se face cu gletiera, după care se drişcuieşte după preferinţă. Grosimea stratului va fi de 1,5-2mm.


Sfaturi pentru realizarea sistemului de termoizolare exterioara

O influență majoră in realizarea corectă a sistemului de izolație o are calitatea suportului pe care se realizează izolația.

Utilizarea adezivilor cu aderență scăzută la lipirea materialului termoizolant pe aceste tipuri de suport poate conduce la desprinderea acestuia.

Dacă nu este folosit adezivul corespunzător pentru lipire, ancorarea plăcilor se realizează prin utilizarea excesivă a diblurilor.

Montarea incorectă a materialului termoizolant poate conduce la apariţia fisurilor pe faţade.

Folosirea unor tencuieli a căror culori se degradează sau nu rezistă in timp poate duce la pierderea designului după o foarte scurtă perioadă de timp.

Diversitatea culorilor si imaginația designerilor necesită folosirea a două sau mai multor culori la o clădire. Totodată, diversitatea culorilor permite schimbarea esteticii locuințelor.

Abaterile mari de la planeitate pot avea o influenţă substanţială asupra modului de realizare al sistemului de izolaţie termică şi implicit asupra aspectului clădirii.

Plăcile termoizolante se pot desprinde din cauza aderenţei scăzute a unor adezivi utilizaţi la realizarea sistemului de izolaţie termică.

Montarea incorectă a materialului termoizolant pe faţadă (doar în puncte, nu şi pe contur) poate conduce la scăderea eficienţei termoizolaţiei.

Utilizarea unor materiale necorespunzătoare pentru realizarea termoizolaţiei poate compromite lucrarea, costurile initiale aparent mici fiind mult mai mari pe termen lung, din cauza reparaţiilor ulterioare necesare.

În cazul folosirii de adezivi cu aderenţă scăzută, pe suporturi puternic deteriorate (în special la blocurile vechi) pot apărea desprinderi ale sistemului termoizolant de pe suprafaţa suport.

Din cauza fenomenelor de contracţie şi dilatare a sistemelor de izolaţie termică şi a utilizării tencuielilor minerale nerecomandate pot apărea fisuri, ce conduc la compromiterea sistemului.

Plasa din fibră de sticlă se prinde între două straturi de adeziv și se suprapune pe o porțiune de 10 cm, numai așa se realizează efectul de armare.

După aplicarea celui de al doilea strat de adeziv pentru finisare, se lasă la maturat cel puțin șapte zile și numai apoi se aplică grundul și tencuiala decorativă.


Produse

Vata minerala de sticla

Vata minerala de sticla

Vata minerala de sticla Isover se obtine prin topirea in cuptor a materiilor prime minerale, fibrilizarea topiturii prin procedeul TEL, aplicarea prin pulverizare a unui liant si adaugarea de uleiuri minerale pentru protectie impotriva patrunderii prafului si pentru hidrofobizare.

Vata minerala bazaltica

Vata minerala bazaltica

Vata minerala de bazaltica Isover se obtine prin topirea in cuptor a materiilor prime minerale, fibrilizarea topiturii prin procedeul REX, aplicarea prin pulverizare a unui liant si adaugarea de uleiuri minerale pentru protectie impotriva patrunderii prafului si pentru hidrofobizare. 

Grund de amorsaj Weber G 700

Grund de amorsaj Weber G 700

Creşte duritatea suprafeţelor suport şi îmbunătăţeşte rezistenţa masei de şpaclu, permiţând “respirarea pereţilor”. Se aplică pe tencuieli de bază, pe tinci şi pe adezivi de armare în cazul sistemelor de izolaţie termică.

Tencuială decorativă silicatică Weber Pas Silicate

Tencuială decorativă silicatică Weber Pas Silicate

Pentru finisarea, decorarea clădirilor noi şi pentru renovarea clădirilor vechi. Rezistă în medii “grele”, recomandat pe faţade expuse la poluare, praf, în zone cu trafic intens.

Acest site utilizează Cookie-uri și Google Analytics. Acestea sunt necesare pentru utilizarea site-ului si pentru a furniza vizitatorilor o experienta completa de navigare. Pentru mai multe detalii despre cookie-urile utilizate și despre cum pot fi acestea dezactivate din cadrul meniului Setari, vă rugăm să accesați Politica privind Cookie-urile si Politica de confidentialitate actualizata.
Nu sunt de acord