Zidăria casei cu blocuri ceramice Brikston
Cărămida reprezintă unul dintre cele mai durabile și eficiente materiale pentru construcția pereților casei, asigurând atât rezistență structurală, cât și izolație termică și fonică superioară.
Cărămida poate fi regăsită într-o mare varietate de texturi și tratamente ale suprafeței, aspecte care reprezintă o amprentă personală a fiecărui producător. Este un material de construcție extrem de versatil, fiind folosită pentru structuri de rezistență, dar și pentru ziduri interioare obișnuite, pentru decorarea unor suprafețe interioare sau exterioare, în pavaj și chiar în construcții de artă modernă.
Alege cărămida potrivită nevoilor tale de construcție
Gama de blocuri ceramice Brikston conține aproximativ 40 de tipuri de cărămizi și blocuri ceramice, special concepute pentru a răspunde nevoilor tale. Acestea sunt împărțite în 6 game:
Gama termică: gândită pentru a realiza pereți ce asigură o termoizolație ridicată. Prin folosirea acestor cărămizi se îmbunătățește semnificativ confortul termic în cadrul clădirii.
Gama seismică: este concepută pentru a realiza clădiri cu super rezistențe în caz de cutremur. Rezistența la compresiune a cărămizii Brikston GVP 290/188 Seismic depășește cu mult cerintele normativelor în vigoare, indiferent de direcția de aplicare a forței.
Gama tradițională: este compusă din blocuri ceramice cu goluri verticale și rost continuu. Aceste formate sunt utilizate frecvent în țara noastră, devenind o tradiție în timp.
Gama spornică: aceste produse vin cu un plus în termeni de viteză de punere în operă și masă redusă. Din aceste motive sunt folosite preponderent la construcții multietajate.
Gama interior: reprezintă produse special concepute pentru a oferi o izolare fonică superioară, chiar și în cazul unor grosimi mici de ziduri. În functie de necesarul de amortizare fonică, putem folosi ziduri de 12.5, 15 sau 20 cm.
Gama aplicații speciale: este constituită din produse destinate aplicațiilor speciale, precum cărămida plină, CP Model 01 și Model 02 sau CF 63 cu Model 01. Acestea se utilizează la construcția grătarelor, șemineelor, coșurilor de fum sau a canalelor de ventilație, dar și în zidării aparente.
Caracteristicile pereţilor structurali din zidărie portantă
În cazul construcţiilor individuale (case de locuit cu parter, până la P+2) se folosesc preponderent două sisteme structurale:
- zidărie structurală, cunoscută şi sub numele de zidărie portantă;
- structură pe cadre;
La prima vedere, cele două soluţii pot părea foarte asemanatoare, prin aceea că se folosesc aceleaşi materiale, respectiv zidărie (de obicei din cărămidă) şi beton armat. Totuşi, există diferenţe esenţiale, ce influenţează modul de execuţie al construcției.
Astfel, pentru ambele tipuri de structuri vom avea stâlpi de beton armat. Singura diferenţă apare în cazul zidăriei structurale, în care dimensiunile pot fi doar de 25×25 cm, iar armătura minim necesară este de 4 bare, cu diametrul de 14 mm. Prin comparaţie, în cazul construcţiilor în cadre, dimensiunea stâlpilor va fi mult mai mare, iar numărul de bare de armătură va fi de minimum 8 bare.
Ca exemplu, pentru o constructie P+1, realizată pe cadre, se va consuma de cel puţin 2 ori mai mult beton şi de cel puţin 3 ori mai multă armătură pentru realizarea stâlpilor şi grinzilor, versus o construcţie pe zidărie structurală.
O dată cu dezavantajul unei cantităţi mai mari de beton şi fier, la sistemul în cadre apare şi dezavantajul unui consum mare de cofraj, din cauza procesului de execuţie diferit:
în cazul zidăriei structurale vom realiza zidăria şi, ulterior, vom turna beton în stâlpişori şi centuri peste zidărie;
în cazul cadrelor se realizează structura de rezistenţă, formată din stâlpi şi grindă, ulterior realizându-se zidăria “de umplutură”;
O greşeală frecvent întâlnită la execuţia construcţiilor în cadre o reprezintă turnarea betonului în stâlpi, după realizarea zidăriei (în cazul construcţiilor individuale). Această procedură duce la o comportare necorespunzatoare a elementelor de beton (stâlpi/grinzi), în caz de cutremur.
Avantajele construcţiilor pe zidărie structurală (portantă):
- Costuri reduse, comparativ cu construcţiile în cadre, datorită consumului mic de beton, fier/beton şi cofraj;
- Pereţii structurali, realizaţi din blocuri ceramice, îndeplinesc multiple cerinţe esenţiale pentru construcţie: rezistenţă mecanică, izolare termică, izolare fonică;
- Timp şi costuri de execuţie scăzute.
Dezavantajele construcţiilor pe zidărie structurală (portantă):
- Spaţii deschise, relativ mici: lăţimea încăperilor nu poate să depăşească 5 m (nu există restricţii dimensionale legate de lungimea încăperilor);
- Demolarea sau realizarea golurilor în pereţi, dupa darea în folosinţă a structurii, necesită expertiză tehnică;
Orice sistem structural de rezistenţă am alege pentru realizarea locuinţei, avem o serie de avantaje şi dezavantaje pe care trebuie să le analizăm, pentru a găsi soluţia optimă pentru fiecare în parte. Spaţiile mari şi aerisite, flexibilitatea şi dorinţa continuă de a face modificări, confortul termic, confortul psihic, raportul calitate-preţ, situaţia finaciară, stilul arhitectural, toţi aceştia sunt doar câţiva factori dintr-o listă care vă va oferi raspunsul la întrebarea: cum să-mi construiesc casa?
În majoritatea cazurilor, pentru construcţiile mici (2-3 niveluri), soluţia ideala este reprezentată de construcţiile pe zidărie structurală. Pe de altă parte, în cazul construcţiilor multietajate, este recomandată realizarea construcţiilor în cadre sau cu alte sisteme structurale.
Indiferent de varianta aleasă, proiectul de construcţie şi alegerea sistemului trebuie pregatite de inginerul structurist!
Dicționar de termeni tehnici întâlniți în contrucții
Rezistența termică a peretelui: reprezintă capacitatea unui zid de a se opune fluxului de căldură care trece prin el. Aceasta depinde de grosimea straturilor din care este compus peretele si de valoarea conductivității termice a fiecăruia. Cu cât valoarea R este mai mare, cu atât izolaţia termica este mai bună. Conform normativelor în vigoare, rezistența termică minima a unui perete este de 1.8 m²K/W.
Conductivitatea termică: reprezintă capacitatea materialului de a conduce căldura. Cu cât valoarea conductivității termice este mai mică, cu atât materialul este mai bun termoizolant. Nu există o valoare prescrisă impusă pentru blocuri ceramice. Oricum, este important de subliniat că valoarea declarată pentru conductivitatea termică este pentru materialul uscat. În caz că materialul este ud, abilitatea sa de a izola termic scade drastic.
Asiza: reprezintă valoarea cumulată pentru înălțimea cărămizii și grosimea stratului de mortar orizontal. Este important să cunoaștem asiza elementului de zidărie în vederea unei proiectări judicioase, pentru a stabili din faza de proiectare înălțimea parapetului de sub ferestre, a golurilor de uși, chiar si înălțimea etajului.
Declarație de performanță (DoP): reprezintă un document prin care producătorul (fabricantul) materialului de construcție comunică către clienți un set de valori pentru niște caracteristici tehnice ale materialului, pentru care își asumă responsabilitatea. Acest document va face parte în mod obligatoriu din cartea tehnică a construcției imobilului.
Marcaj CE: reprezintă un document prin care producatorul (fabricantul) își asumă responsabilitatea pentru un set de valori, declarate aferente caracteristicilor esențiale aplicabile produsului. Acest document este, în general, atașat produsului livrat și va face parte în mod obligatoriu din cartea tehnică a construcției.
Rezistența la compresiune: reprezintă capacitatea unui material de a se opune unei forțe ce tinde să îi micșoreze volumul. În cazul materialelor rigide, depășirea rezistenței la compresiune conduce la cedarea/ruperea elementului. În cazul materialelor pentru zidărie, cu cât rezistența la compresiune este mai mare, cu atât produsul se va comporta mai bine în exploatare.
Izolarea fonică: definește actiunea prin care se urmărește ca pereții să reducă transmisia zgomotului aerian între cele doua spații pe care le separă. Amortizarea fonică trebuie sa fie efectivă în ambele sensuri de transmitere a zgomotului.
Pereți structurali (portanți): perete destinat să reziste la încărcările verticale (greutatea diferitelor elemente ale structurii, greutatea mobilierului, dar și a persoanelor) și orizontale (seism, vant), ce acționează asupra structurii.
Pereți înrămați la construcții în cadre: perete (panou) înglobat într-un cadru de beton armat/oțel, care nu face parte din structura principală, dar care, în anumite condiții, contribuie la rigiditatea laterală a clădirii și la disiparea energiei seismice.
Pereți de compartimentare: perete a cărui rol este de doar de separare a doua spații. De obicei, ne interesează ca acești pereți să prezinte și o izolație fonică suficientă.
Construcție pe cadre din beton armat: reprezintă acea construcție la care încărcările verticale și orizontale sunt preluate și transmise către fundații de către un sistem de stâlpi și grinzi de beton armat.
Construcție pe zidărie structurală: reprezintă acea construcție la care încărcările verticale și orizontale sunt preluate și transmise către fundații de către un sistem de pereți (ziduri).
Produse
Construiește prima ta casă în simulator
Alege unul dintre cele șase proiecte de construcție a casei și două proiecte de renovare a unui apartament. Poți finaliza șantierul virtual în numai 15 minute!